ŽENE U SRBIJI ZARAĐUJU OKO 16% MANJE OD MUŠKARACA

0

Jučerašnji datum, 4. novembar, u EU se obeležava kao Dan jednakih zarada, jer od tada pa do kraja godine Evropljanke rade za džabe. Naravno, ovde se misli na to da žene u proseku zarađuju dosta manje od muškaraca.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović istakla je da takva situacija u Srbiji mora da se promeni. U Srbiji, žene u zarađuju približno 16% manje od muškaraca.

Ona je ukazala na to da žene, iako većinski završavaju fakultete, rade u manje plaćenim sektorima, dok ih je u perspektivnijim (poput IT-a) znatno manje.

Pominje se i to da su žene te koje brinu o članovima porodice, pa su češće prinuđene da odsustvuju sa posla i u najvećem procentu odlaze na plaćeno odsustvo zarad brige o deci. U brojku o vremenu provedenom na poslu dodaje se da žene dvostruko više rade i kod kuće i da na tom neplaćenom radu, nakon radnog vremena na poslu, još 22 sata u nedelji.

Zorana Mihajlović zaključila je da bi uz platni jaz koji postoji, žene morale da rade 40 dana duže kako bi dostigle zaradu koju imaju muškarci.

POGLEDAJ JOŠ: INFO


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar