VIŠE OD 90% DOKUMENTACIJE DRŽAVA ČUVA U PAPIRU

0

U Srbiji je nakon usvajanja Zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama o poverenju u e-poslovanju, počela da se razvija komunikacija između države, građana i privrede elektronskim putem. Ovo bi trebalo da smanji troškove i uštedi vreme potrebno za prikupljanje određene dokumentacije.

Ipak, postotak dokumentacije koja se i dalje u Srbiji čuva u papiru je više od 90%. U NALED-u objašnjavaju da je obaveza države da arhivira svu papirnu dokumentaciju staru od 2 do 70 godina ili trajno, što nameće velike troškove. Oni podsećaju na podatak da se samo u Agenciji za privredne registre (APR) na upravljanje i čuvanje papirologije potroši i milion evra godišnje, dok je dužina polica te institucije na kojoj se nalazi sva dokumentacija premašila 30 kilometara! Što se privrede tiče, banka srednje veličine godišnje proizvede 11 miliona papira, dok manji trgovinski lanac potroši i do 150.000 evra na tonere, papir, štampu i zakup magacina za sladištenje.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je putem Fonda za dobru upravu podržala projekat Ka administraciji bez suvišnih papira, čime bi državni organi i privreda u Srbiji trebalo da se preusmere ka elektronskom poslovanju. Projekat podrazumeva izradu osam podzakonskih akta koji će detaljnije urediti sistem arhiviranja e-dokumenata.

izvor: Tanjug

POGLEDAJ JOŠ: INFO

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar