USVOJENE IZMENE – KOLIKE SU KAZNE ZA NEPOŽELJNE SMS-OVE I MEJLOVE?

0

Danas su u Skupštini Srbije usvojene izmene i dopune Zakona o elektronskoj trgovini kojima je slanje komercijalnih poruka preko sms-a i mejla moguće samo uz prethodni pristanak potrošača kome je ta vrsta poruka namenjena. U suptronom, pošiljaoci istih biće sankcionisani fiksnom kaznom od 100.000 dinara za pravno lice, odnosno 20.000 dinara za preduzetnika, naveo je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

On je takođe dodao da se izmenama Zakona propisuje i obaveza čuvanja podataka (IP adrese) o korisniku usluge informacionog društva minimum 30 dana nakon prestanka pružanja te usluge. Ovo se odnosi na vlasnike raznih online platformi preko kojih drugi trgovci oglašavaju svoje proizvode. Najavljena je i efikasnija kontrola subjekata koji elektronski posluju.

Izmenama Zakon uvodi se i mehanizam za uklanjanje nedopuštenih i nezakonitih sadržaja sa interneta. Ovim izmenama će na primer, vlasnicima internet sajtova biti omogućeno da u roku od dva radna dana uklone nedopušteni sadržaj, među kojima je i govor mržnje. Ukoliko to ne učine, pravna lica će novčano biti kažnjena sa 100.000 dinara do 1.5 miliona dinara pravno lice, a preduzetnici od 10.000 do 300.000 dinara.

Izvor; Tanjug

POGLEDAJ JOŠ: INFO


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar