USKORO ĆE SVA JAJA NA SEBI IMATI OZNAKU, A EVO I ŠTA TO ZNAČI

0

Prvog jula ove godine na snagu će stupiti novi Pravilnik o kvalitetu jaja, nakon kojeg će svako jaje u prodaji morati na ljusci da ima odštampane brojeve i slova koja bi kupcima trebala doneti veću sigurnost, jer će znati kakva jaja jedu, a u slučaju salmonele – mnogo bi lakše i brže bilo otkriveno sa čije farme je bakterija stigla. Oznake na jajima će se štampati uz pomoć specijalnih mašina za obeležavanje jaja.

Kako su naveli iz Grupacije za živinsko mesto i jaja, sva jaja će na ljusci imati određenu oznaku, koju će štampati specijalne mašine za obeležavanje jaja. Na ljusci će biti nekoliko brojeva i slova i znaće se kako je jaje proizvedeno, ali i na kojoj farmi.

Ukoliko je na početku nula, ovo znači da je jaje iz organske proizvodnje. Ako je na početku broj jedan, to jaje je iz slobodnog ispusta. Broj dva su jaja iz avijarnog sistema – kokoši se drže u živinarniku sa najvećom naseljenošću od 25 koka na kvadratni metar podne površine. Broj tri znači da su u pitanju jaja iz kaveznog sistema.

Nakon oznake sistema u kom je jaje proizvedeno, nalaziće se oznaka države – SR, a zatim sledi 12 cifara sa dodatnim detaljima o jajetu. Poslednji broj će predstavljati proizvođača. Datum proizvodnje jajeta ipak neće biti naznačen na ljusci.

Izvor: Telegraf

POGLEDAJ JOŠ: INFO


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar