U SRBIJI SE IPAK NE RADI MASOVNO TESTIRANJE?

0

MASOVNO TESTIRANJE? – Na današnjoj konferenciji održanoj u 15h, medijima i sugrađanima ponovo su se obratili stručnjaci u vezi situacije sa korona virusom u Srbiji, predvođeni epidemiologom Predragom Konom i zamenicom direktora Batuta, Darijom Kisić Tepavčević.

Tom prilikom, oni su naveli da se masovno testiranje u Srbiji, koje je ranije najavljeno na pres konferencijama ipak ne radi, već da se radi testiranje po proširenim indikacijama. Dr Kisić Tepavčević ovo je obrazložila na sledeći način:

Koncept masovnog testiranja nije bio najsrećniji stručni izraz. Radimo, kako smo i planirali, po proširenim indikacijama, ali nema testiranja na lični zahtev, samo uz lekarske indikacije. To isključivo zavisi od momenta kada je virus ušao u populaciju, a potpuno je jasno da je kod nas ušao kasnije pa je manji broj ukupno testiranih. Zavisi i od dostupnosti testova i indikacija. U nekim zemljama se testiranje plaća. Hajde da se ne poredimo ni sa kim, ni sa zemljama gde su najgori scenariji, da bude jasno svima da se testiraju one osobe koje imaju indikacije za testiranje. Indikacije smo proširili sa ciljem da se testiraju osobe koje ne ispoljavaju simptome, ali za koje se sumnja da su nosioci. Na osnovu sadašnjeg broja ukupno testiranih, već smo pokazali da možemo i 1.000 ljudi da testiramo za 24 sata, ali indikacija nije bilo.

Sa ovim izlaganjem složio se i dr Kon koji je naveo da su grupe za testiranje odrđene po stepenu prioriteta. Prema njegovim rečima, apsolutni prioritet imaju hospitalizovani, zatim zdravstveni radnici, a onda oni u primarnom stepenu zdravstvene zaštite i oni koji su bili u kontaktu sa potvrđenim slučajevima. U trećoj grupi su putnici u međunarodnom saobraćaju.

POGLEDAJ JOŠ: INFO

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar