SVET U ŠOKU – GOOGLE UKIDA ANDORID HUAWEI KORISNICIMA?

0

Prema poslednjim podacima, trenutno se u svetu koristi oko 2,5 milijarde android uređaja marke Huawei. Kako mediji prenose, Guglova firma Alfabet Inc. nedavno je obustavila saradnju sa kineskom kompanijom Huawei koja zahteva prenos hardvera, softvera i tehničkih usluga, osim onih koje su dostupne putem licenciranja otvorenog koda.

Ovo zapravo znači da bi tehnološki gigant mogao da izgubi pristup ažuriranjima Guglovog operativnog sistema Android, odnosno već sledeća verzija Android smart telefona bi mogla da izgubi pristup popularnim uslugama, kao što je npr. Google play prodavnica, Gmail, YouTube.

Trenutno je na Google-u u toku interna rasprava o pojedinostima usluga na koje se odnosi ova suspenzija, a advokati kompanije Huawei proučavaju uticaj crne liste. U kojoj meri će se ove promene odraziti na Huawei još uvek nije poznato, dok stručnjaci za čipove sumnaju u sposobnost da kompanija nastavi sa radom bez američke pomoći, prenose mediji.

Huawei će i dalje imati pristup verziji operativnog sistema Android koji je dostupan kroz licencu otvorenog koda, poznatu kao Android Open Source Project (AOSP), koja je besplatno dostupna svima koji žele da ga koriste.

[ditty_news_ticker id=“36340″]

Izvor: Tanjug, E-kapija

POGLEDAJ JOŠ: INFO


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar