STRUČNJACI O UKIDANJU VANREDNIH MERA – KADA I NA KOJI NAČIN?

0

UKIDANJE VANREDNIH MERA? – Prema rečima stručnjaka i epidemiologa. do ukidanja vanrednih mera kako bi se smanjilo širenje korona virusa u našoj državi doći će postepeno, ali još uvek nema pouzdanih informacija kada će se tačno krenuti sa tim i kojim redom.  Ono što je trenutno poznato, jeste da kada dođe do ukidanja mera, poslednje će biti ukinute one koje se tiču dece i najstarijih sugrađana.

Dr Predrag Kon je juče za medije naveo da su brojke te koje presuđuju kada će doći do relaksacije mera, ali kako se svi prvi put suočavaju sa ovom situacijom, pratiće se i iskustva drugih zemalja, kao i na primeru stručnjaka iz Kine. On je takođe dodao da će poslednja mera, prema njegovom mišljenju biti otvaranje škola. Kon navodi i da ne bi bilo loše da učenici idu u letnju školu, jer bi na taj način, imajući u vidu da deca imaju najmanje manifestacije bolesti, gotovo da uopšte nemaju simptome, došlo do prirodnog „prokružavanja“ virusa i na taj način bismo stvorili tihi imunitet dok čekamo da se vakcina pojavi, a to neće sigurno biti ove godine.

Zamenica direktora Insituta za javano zdravlje Dr Milan Jovanović Batut dr Darija Kisić Tepavčević smatra da je broj pacijenata koji se primaju u bolnicu i na respratore dobar pokazatelj, kao i da će se prilikom planiranja relaksacija mera prvo on gledati. Ona je dodala da se vidi kraj epidemije, ali da građani ne smeju biti nestrpljivi, kao i da se ne sme sve pokvariti zbog lepog vremena. Iako je bilo izjava da se kriza meri danima, ona ipak smatra da su u pitanju nedelje.

VLADA USVOJILA NOVE UREDBE I EKONOMSKE MERE ZA POMOĆ PRIVREDI

Ona takođe navodi da je kolektivni imunitet kod populacije starih najniži kao i da su oni najugorežniji i dalje i da će se za njih mere postepeno ukidati. Lepo vreme je period kada kod nas raste kolektivni imunitet, a virus slabi.

Izraz koji se pojavio zajedno sa temom ukidanja vanrednih mera jeste i rep epidemije, odnosno opasnost od istog. Prema rečima epidemiologa Branislava Todorovića, pomenuti rep epidemije će se pojaviti nakon Uskrsa. On je takođe dodao da je potrebno i dalje se strogo pridržavati svih mera i da postoji mogućnost da sledeće nedelje vidimo zelenu granu. 

Dr Kon je detaljnije objasnio šta je zapravo rep epidemije, za koji se ispostavilo da uopšte nije naivan. Rep je period kada se epidemija ugasi, a ostane osetljivost starih osoba i dece, a virus se vrati nazad. Od virusa zavisi da li će to biti ove ili sledeće sezone, na leto ili sledeće zime. Situacija može da zavara ljude, da misle da je sve gotovo, a sve što možemo da radimo jeste da čekamo vakcinu, zaključio je Kon.

KORONA VIRUS COVID-19 U SRBIJI – AKTUELNO STANJE

Izvor: Tanjug, Blic

POGLEDAJ JOŠ: INFO

50spinova-baneri-AFF-NOVO-300x250

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar