ŠTA SE DOGODILO SA GELOVIMA ZA SUVO PRANJE RUKU?

0

GEL ZA SUVO PRANJE RUKU – Otkako je proglašena pandemija korona virusa, svi nam govore i ponavljaju da je veoma važno prati ruke koristiti gel za suvo pranje i dezinfekciju ruku. Ali, kao što ste verovatno i primetili, otkako je sve počelo, ovaj gel se jednostavno nigde ne može pronaći. O čemu se radi?

Nestašica gela za ruke nije samo kod nas, već svuda širom sveta. Na rafovima apoteka i marketa ga jednostavno nikad nema, ponuda preko interneta je slaba, a ukoliko negde i naiđete na isti – cene su astronomske.

Prema analitičarima, pre korona virusa, ceo svet je proizvodio negde oko 300.000 litara ovog gela, a da bi svako na svetu imao samo jednu bočicu, bilo bi nam potrebno oko 385 miliona litara ovog sredstva. Stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO) navode da je samo zdravstvenim radnicima potrebno oko 2,9 milona litara gela mesečno.

Naime, od proglašenja pandemije, oni koji prave gel jednostavno ne mogu da namire potražnju, a problem je i u tome što većina proizvođača ne može da dođe do osnovnog sredstva za pravljenje gela – alkohola. Samim tim, mnoge kompanije koje se inače bave proizvodnjom piča kao što su Perno Rikadrd (votka Absolut) i Diageo (Džoni Voker) počeli su sa pravljenjem i doniranjem gela za pranje ruku zdravstvenim sistemima širom sveta. Luksuzni brend LVMH prešao je sa proizvodne linije parfema na pravljenje gela.

Ovo sredstvo potrebnije je nego ikad objektima kao što su bolnice, starački domovi i firme koje pružaju osnovne usluge, te je postalo jako teško snabdeti i ove ustanove. Određene kompanije zbog prevelike potražnje više ni ne primaju nove narudžbe.

Srećom, uprskos pomenutoj nestašici gel za suvo pranje ruku možete napraviti i sami i to veoma jednostavno. Potreban vam je alkohol (minimum 70%), sipajte u malu prskalicu i dodajte nekoliko kapi aloje (kako biste izbegli isušivanje ruku).

PRAVILA KOJA TREBA POŠTOVATI PRILIKOM ODLASKA U KUPOVINU

Izvor: BBC News na srpskom, Telegraf

POGLEDAJ JOŠ: INFO

50spinova-baneri-AFF-NOVO-300x250

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar