ŠTA PODRAZUMEVA UVOĐENJE VANREDNOG STANJA?

1

UVOĐENJE VANREDNOG STANJA – 15. marta u 20.17h predsednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio je vanredno stanje na celoj teritoriji Republike Srbije.

Kako je predsednik naveo, od sutra 16. marta zatvaraju se škole i vrtići, fakulteti, teretane.., a u naredna tri dana će biti održana provera poštovanja mera.

U specijalnoj emisiji objavšnjava se šta ovo znači za nas u narednim danima:

  • Zabranjen je ulazak stranim državljanima (osim diplomatama) u Srbiju;
  • Obavezna samoizolacija za naše građane koji se vraćaju u državu – ovo će se kontrolisati i kažnjavati ukoliko se ne ispoštuje. 14 dana za sve zemlje osim za Španiju i Italiju, za šta važi 28 dana;
  • Od ponedeljka, 16. marta, zatvorene su sve škole, vrtići i fakulteti;
  • Ponovo se spominje preporuka da stariji od 65 godina ne izlaze iz svojih domova. Ovo je i dalje na nivou preporuke, nakon praćenja od tri dana moguća i naredba.
  • Apeluje se na racionalnu kupovinu namirnica, sredstava za dezinfekciju (kada budu ponovo u prodaji) i maski.
  • Odlaže se plaćanje računa penzionerima i to za februar, mart i april.

Vanrednu situaciju za celu teritoriju države proglašava Vlada, a na užim teritorijama nadležni su Pokrajinska vlada, gradonačelnici ili predsednici opština. Po Zakonu, vanredno stanje je stanje kada su rizici i pretnje ili posledice katastrofa, vanrednih događaja i drugih opasnosti po stanovništvo, životnu sredinu i materijalna dobra takvog obima i intenziteta da njihov nastanak ili posledice nije moguće sprečiti ili otkloniti redovnim delovanjem nadležnih organa i službi, zbog čega je za njihovo ublažavanje i otklanjanje neophodno upotrebiti posebne mere, snage i sredstva uz pojačan režim rada.

Ukoliko Skupština nije u mogućnosti da se sastane (zbog zabrane okupljanja više od 100 ljudi), vanredno stanje može propisati Vlada, uredbom, uz supotpis predsednika Republike. Vanredno stanje se može propisati na najduže 90 dana, a po isteku ovog roka može se obnoviti pod istim uslovima.

Ove mere podrazumevaju ograničenja ljudskih prava garantovanih Ustavom, a koje će mere biti donete odlučuje se u skladu sa potrebama novonastale situacije, na primer, ograničenje slobode kretanja, ograničenje slobode okupljanja, obaveza zdravstvenih kontrola, ograničenje prava na obrazovanje (zatvaranje škola) i drugo.

Član 202 Ustava Srbije propisuje da po proglašenju vanrednog ili ratnog stanja, dozvoljena su odstupanja od ljudskih i manjinskih prava zajemčenih Ustavom, i to samo u obimu u kojem je to neophodno. Mere odstupanja ne smeju da dovedu do razlikovanja na osnovu rase, pola, jezika, veroispovesti, nacionalne pripadnosti ili društvenog porekla.

Izvor: Danas

POGLEDAJ JOŠ: INFO


Podelite ovo sa prijateljima

1 komentar

  1. Smatram da se rec“PENZIONER“ previse upotrebljava pa , uglavnom , dobja negativnu konotaciju.
    Mozda je prikladnije umesto PENZIONER koristiti sva lica starja od……

Ostavite komentar