ŠTA PODRAZUMEVA MASOVNO TESTIRANJE?

1

MASOVNO TESTIRANJE – U narednim danima u Srbiji će započeti masovno testiranje građana na korona virus koje obuhvata drastične mere i podrazumeva direktno traganje u onim grupama koje ne pokazuju nikakve znakove infekcije.

Ovo svakako ne menja mere socijalnog distanciranja, što znači da građani i dalje treba da ostanu u domovima koliko kog je moguće i izbegavaju kontakt sa drugim ljudima. Kako su naveli iz Batuta, ipak građani neće moći na svoju ruku da donesu odluku da li će se testirati ili ne, već je epidemiolog taj koji donosi poslednju reč.

Ukoliko posumnjate na korona virus, prvi korak je da pozovete neki od brojeva telefona koji su dostupni. Drugi korak podrazumeva procenu epidemiologa da li ste kandidat za testiranje. Ovde obično spadaju ljudi koji imaju znakove virusne pneumonije, upadljive sipmtome poput kašlja, groznice i nedostatka daha, a imali su kontakt sa zaraženom osobom ili nekim ko je bio u pogođenom području. U narednom periodu će takođe biti testirane cele porodice zaraženih, kao i svi sa kojima je bio u kontaktu.

Treći korak je odlazak u specijalizovani objekat doma zdravlja koji je nadležan. Pacijent odlazi u potpuno odvojeni deo doma zdravlja gde će ga dočekati epidemiolog tehničar iz Zavoda za javno zdravlje koji je prethodno obučen za testiranje i proceduru koja čega svakog potencijalnog zaraženo.

Četvrti korak podrazumeva uzimanje brisa, koje se u većini slučajeva uzima iz grla ili iz grla i nosa. Test traje pet sati, a na rezultate se čeka dan ili dva.

Kako je navela infektolog Ivana Milošević, testiranje se trenutno sprovodi na Torlaku, a trebalo bi da počne i na Kliničkom centru Srbije. Ona je dodala da testovi iz privatnih laboratorija nisu testovi na COVID-19. Dok traje testiranje, odnosno dok se čekaju rezultati, veoma je bitno da svi potencijalni i testirani budu u svojim kućama i izolaciji, gde će biti strogo kontrolisani.

KORONA VIRUS COVID-19 U SRBIJI – AKTUELNO STANJE

Ukoliko se ispostavi da je pacijent pozitivan na korona virus, laboratorija kontaktira nadležne zdravstvene ustanove. Nakon toga, pacijent se smešta u neku od bolnica: Infektivne linike kliničkih centara Beograd, Niš i Novi Sad, pulmologiju KCS, KBC Dragiša Mišović, Zemunsku bolnicu, a uskoro će zaražene primati i Gradska bolnica na Zvezdari.

Pacijenti sa blagim simptomima biće smešteni na ajam, Čair, Spens i druge objekte koji su u planu da se prilagode za blago zaražene pacijente.

Izvor: Blic

POGLEDAJ JOŠ: INFO

Podelite ovo sa prijateljima

1 коментар

Ostavite komentar