SRAMNI PODATAK – KOLIKO SRBA ZNA SRPSKU HIMNU?

3

Himna Republike Srbije – Naša himna Bože pravde, napisana je pre oko 150 godina i dok su pojedini stihovi doživeli izmene, naziv joj nikada nije menjan. Prema statističkim podacima, naziv hime Republike Srbije ne zna 12 odsto njenih državljana, a samo 12 procenata zna ceo tekst himne. Takođe, skraćenu verziju zna 36 odsto, a 40 odsto zna samo prva dva stiha.

Tekst himne napisao je naš književnik i dramaturg Jovan Đorđević, muziku je komponovao slovenački kompozitor i dirigent Davorin Jenko.

Srbija je Ustavom iz 2006. godine vratila svoju himnu Bože pravde, a u pesmi od osam strofa kralja su zamenile zemlje, kraljevina, otadžbina, krune, slave, a stih Srpskog kralja Bože hrani izmenjen je u Bože spasi, Bože brani.

Ceo tekst himne pogledajte u nastavku.

Himna Republike Srbije

Bože pravde, ti što spase od propasti dosad nas,
čuj i odsad naše glase i od sad nam budi spas.

Moćnom rukom vodi, brani budućnosti srpske brod,
Bože spasi, Bože hrani,
srpske zemlje, srpski rod!1

Složi srpsku braću dragu na svak dičan slavan rad,
sloga biće poraz vragu a najjači srpstvu grad.

Nek na srpskoj blista grani bratske sloge zlatan plod,
Bože spasi, Bože hrani srpske zemlje, srpski rod!1

Nek na srpsko vedro čelo tvog ne padne gneva grom
Blagoslovi Srbu selo polje, njivu, grad i dom!

Kad nastupe borbe dani k’ pobedi mu vodi hod
Bože spasi, Bože hrani,
srpske zemlje, srpski rod!1

Iz mračnoga sinu groba srpske slave novi sjaj2
nastalo je novo doba
Novu sreću, Bože daj!

Otadžbinu srpsku brani3
petvekovne borbe plod
Bože spasi, Bože brani4
moli ti se sav naš rod!

[ditty_news_ticker id=“36340″]

Izvor: Mondo, Politika

POGLEDAJ JOŠ: INFO


Podelite ovo sa prijateljima

3 коментара

 1. љубомир ив јовић on

  О ХИМНИ СРБИЈЕ ,,БОЖЕ ПРАВДЕ“,
  Подстанут натписом,,Зашто не знамо Химну Србије“ из ,,Политике“ од 16. и 17.фебруара 2020. године, из пера новинарке Меланије Миладиновић,ево мишљења потписаног.
  Уводни део натписа, а посебно у целини Химна је веома значајна.Пре свега ,са историjског (настанак и живот),политичког и патриотског гледишта,као и многостаране садржине и особина. Посебно и осећајности која је заносна.
  И ако су овде наведене само неке врлине а има их и још,бивам слободан да укажем,добронамерно, на неке од својстава које умањују вредност Српске Химне, нарочито у примени и коришћењу у животу.
  Ево.
  Пре свега, Химна је дуга,и зато је ретко ко научи у целини, што се одражава нарочито приликом певања,читања или усменог казивања (на пр. ђака у школи) .Даље,у Химни има неколико понављања, и речима и у стиховима, чиме се не доприноси ни циљевима ни намени Химне.Напротив,могло би се читаоцу или певачу учинити сувишним.Истовремено , понављање се негaтивно одражава на стил и језик.Утисак је да писац химне није имао богат речник којима би се изражавала дубља осећања као и друга значења и карактер. .Да се понављање изражава другим одноcно различитим речима и језиком,онда такав утисак не би постојао.Даље,мелодичност и ритмичност музике,а такође,да поновимо, и песнички израз у целини, треба да буду заноснији и осећајнији:да срце јаче занесе и брже удара а да душа затрепери.
  Родољубивост и национална осећања су испољена што је за похвалу и неизоставно, јер песма о химни, без тих карактеристика не би имала неопходна најважнија обележја.
  Песма ,,Боже правде“ први пут певана је 1882.године,приликом свечаности о крунисању Краља Милана,сина Милошевог, Обреновића.Тада је и постала званична химна Краљевине Србије и тако бива до 1945.године.
  Формирањем Савезне Републике Југославије 1945.године, Химна,,Хеј Словени“из 1834. године постаје и Химна Србије.Ту химну написао је Словак,Самуел Томашек (1813-1887),писац и песник.Песма је посвећена свим Словенима, а у предходној верзији Словацима. Тиме се,,гаси“ Српска химна,,Боже правде“. Али, песма,,Боже правде“,као,,Феникс“-Египатска птица- оживљава и Уставом Републике Србије из 1990. године и Законом о изгледу и потреби Грба,Заставе и Химне Републике Србије она постаје Државна химна Србије.
  Српска химна има осам строфа;32 реда;три реда се понављају у 2.4 и 6 строфи. (Ови редови гласе:,,Српске земље,српски род“).
  Потписаном ових редова учинило се неопходним да укаже на значење појма ,,српске земље“ из Српске химне ,,Боже правде“.и то чини,уз помоћ ,,Гугла“ и др. извора.Налази, да под појмом,,Српске земље “треба подразумевати сва насеља на којима живе Срби, као потпуно или већинско становништво .Сазнаје да,примера ради, на наведеној друштвеној мрежи, уз наслов ,,Срби у Хрватској раније и данас“ и др. бројним насловима, да су Срби живели у овим насељима:Лика,Кордун, Банија,Источна Славонија,делови Далмације, Книнске Крајине, Дубровачке Републике,Горњи Котар. Такође, у Босни и Херцеговини…
  Толико, на Дан државности Србије,као ,,допринос“наведеној српској химничној песми ,,Боже правде“,
  Љубомир Ив. Јовић,пензионер Нови Београд

 2. lose ste napisali stih boze spasi boze brani je prepravljen na boze spasi boze hrani kontra ste napisali… ranije je bilo j jedno i drugo al posto smo odlucili izgleda samo da se hranimo i da se vise ne branimo i ukidamo vojsku otud samo hrani

Ostavite komentar