RUŽNA SI, DEBELA KRAVO – ZAŠTO SE OVO DEŠAVA?

0

RUŽNA SI, DEBELA KRAVO – Rečenica koja je vrlo neprijatna, a ipak se često čuje, uvek nekako usput. Kako bi se mladi osvestili, grupa srednjoškolaca snimila je uznemirujuć film kako bi ukazala na nasilje koje devojke trpe na društvenim mrežamak prenosi RTS.

Miloš je listao Tamarine fotografije na Instagramu i rešio da joj pusti poruku. Kratko su se dopisivali, pre nego što ju je pitao da se vide. Sve to su pratili lascivni komentari.

Tamara je njegovu poruku ignorisala. Verovatno već slutite koliko ga je to razbesnelo. Toliko, da ju je Miloš sutradan sačekao u školi razjaren. Pretnje, uvrede…Nasilje na Instagramu preraslo je i u fizički obračun. Samo zato što nije htela da učestvuje u njegovoj igri.

U pitanju je projekat Mladi protiv nasilja prema devojkama koji sprovodi Centar Modernih Veština sa ciljem da informiše, motiviše i angažuje srednjoškolce, prvenstveno mladiće koji idu u II i III razred srednje škole, da se bore protiv nasilja prema devojkama. Projekat se sprovodi u četiri lokalne zajednice: Šabac, Paraćin, Kikinda i Stari Grad (Beograd), i putem kampanje na društvenim mrežama.

Pomenuti film su snimili srednjoškolci iz Beograda, zajedno sa mladima iz gore pomenutih gradova. Rezultati do kojih su oni došli jesu da je svaka treća devojka doživela neki oblik nasilja. Uglavnom je u pitanju verbalno i psihičko nasilje, najčešće od strane dečaka iz razreda i škole. Iako deluje naivno, situacija je daleko gora. Nasilje počinje na društvenim mrežama, nakon čega se dešava u realnom svetu, a vrlo lako se može dogoditi da verbalno nasilje preraste u fizičko.

Zvanični haštag projekta je #mladiodakcije i #ChangingmindstoEVAW, a ukoliko želite da se prijavite za učešće možete to uraditi klikom na link ovde.

Izvor: RTS

POGLEDAJ JOŠ: INFO


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar