RODITELJI ZABRINUTI – ŠARLAH U BEOGRADSKIM VRTIĆIMA, IMA LI MESTA PANICI?

0

ŠARLAH U BEOGRADSKIM VRTIĆIMA – Zabrinuti roditelji nedavno su prijavili da se u beogradskim vrtićima pojavio šarlah. Kod ove bolesti, deca se žale na bol u grlu, malaksalost, odbijaju hranu, a sve obično prati visoka temperatura, koja ide i do 40 stepeni.

Još neki od simptoma koji ukazuju da se treba obratiti lekaru jesu i suve usne sa bledilom oko usta, jezik obložen belim naslagama i sitnozrnasti osip koji je najjače izražen na stomaku, grudima, vratu, unutrašnjoj strani ruku i nogu, na šakama i tabanima, navodi pedijatar Ruža Bajić. Ona dodaje da je nephodno obavestiti ustanovu u kojoj je dete boravilo zbog mogućeg širenja bolesti i preduzimanja rigoroznijih mera.

Dr Slavica Maris, epidemiolog iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, navela je za TV Prva da je u pitanju uobičajena bolest za ovo doba godine, kao i da nema razloga za paniku i da su prijave bolesti sporadične. Ona je takođe dodala da se bolest prenosi kapljičnim pute, direktnim kontaktom ili preko hrane. Leči se antibiotikom, pre svega iz grupe penicilina, i nakon 24 sata od upotrebe antibiotika dete više nije zarazno.

KORONA VIRUS – KOJI SU SIMPTOMI, ŠTA JE VAŽNO ZNATI?

Vreme od infekcije do izbijanja bolesti je obično od tri do osam dana. Kada se leči, nestaje u roku od nedelju dana. Ukoliko se ne leči, može biti zarazna deset dana do tri nedelje.

Izvor: TV Prva, Blic žena

POGLEDAJ JOŠ: INFO


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar