PRVI DAN PRIMENE NOVOG PRAVILNIKA ZA ZAPOSLENE I POSLODAVCE – KOLIKE SU KAZNE?

1

PRAVILNIK ZA ZAPOSLENE I POSLODAVCE – Juče smo pisali da je na snagu stupio novi pravilnik za poslodavce i zaposlene sa preventivnim merama za sprečavanja širenja epidemije korona virusa, a danas je prvi radni dan primene novog pravilnika. Poslodavci imaju rok od 30 dana da donesu plan primene mera za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti.

U samom Pravilniku nisu propisane kazne, ali se one nalaze u Zakonu o bezbednosti i zdravlju na radu. Za poslodavce ovi iznosi se kreću i do milion dinara, dok su za zaposlene od 10.000 do 20.000 dinara.

Zaposleni može biti kažnjen pomenutom sumom ukoliko ne primenjuje propisane mere za bezbedan i zdrav rad, ako nenamenski koristi sredstva za rad i opasne materije ili ako ne koristi propisana sredstva i opremu za ličnu zaštitu na radu, kao i ako sa njima pažljivo ne rukuje, ako samovoljno isključuje, menja ili uklanja bezbednosne uređaje na sredstvima za rad.

Takođe, u Zakonu stoji i da ako, u skladu sa svojim saznanjima, odmah ne obavesti poslodavca o nepravilnostima, nedostacima, štetnostima, opasnostima ili drugoj pojavi koja bi na radnom mestu mogla da ugrozi njegovu bezbednost i zdravlje ili bezbednost i zdravlje drugih zaposlenih, zaposlenom takođe može biti izrečena novčana kazna.

Kompletan pravilnik sa svim članovima možete pročitati klikom na link OVDE.

DODATNE OLAKŠICE UGOSTITELJIMA ZBOG EPIDEMIJE

KOLIKO DUGO SU KAPLJICE VIRUSA U VAZDUHU ZARAZNE?

Izvor: Blic, 021.rs

POGLEDAJ JOŠ: INFO


Podelite ovo sa prijateljima

1 коментар

  1. Dobro bi bilo da svi poslodavci obezbede svojim zaposlenim UV led lampe ambilife, za sterilizaciju i dezinfekciju , koristi lako i jednostavno, jednim pritiskom na dugme. prakticne za rukovanje i nosenje.Prenosivi UV sterilizator je tu da vam obezbedi zaštitu od virusa i bakterija.

Ostavite komentar