PRIBLIŽAVA SE ROK – ŠTA JE POTREBNO ZA OBAVEZNU ZAMENU ORUŽANIH LISTOVA?

0

ZAMENA ORUŽANIH LISTOVA – Zakon o oružju i municiji, koji se primenjuje od marta 2016. godine, predvideo je i obaveznu zamenu starih oružanih listova novim biometrijskim ispravama. Iz MUP-a kažu da u poslednje dve godine nije stiglo puno zahteva za zamenu, a rok je do 5. marta 2019. godine. Rok je u januaru 2019. godine produžen za godinu dana, odnosno do 5. marta 2020. godine.

Za razliku od starog dokumenta, na jednom biometrijskom oružanom listu moći će da se registruje do 10 komada pušaka ili pištolja. Ipak, vlasnici oružja negoduju zbog obimne procedure i visokih taksi. Iz Nacionalne asocijacije za oružje kažu da je procedura obimna i nepotrebna i da zakon teži razoružavanju građana.

Procedura za zamenu oružanih listova

Vlasnik oružja u obavezi da prilikom zamene oružanog lista u policijsku stanicu donese oružje na uvid, kao i stare isprave. Pored toga, mora dostaviti potvrdu da protiv njega nije pokrenut krivični postupak, kao i lekarsko uverenje o sposobnosti za držanje i nošenje oružja. Sastavni deo postupka biće i dokument koji dokazuje opravdan razlog za posedovanje oružja.

Opravdan razlog je drugačiji u odnosu na vatreno oružje koje se poseduje. Primera radi, ukoliko neko poseduje lovačku pušku ili karabin, moraće da priloži uverenje o položenom lovačkom ispitu ili kopiju lovne karte. Ukoliko je oružje namenjeno sportu, moraće da se priloži potvrda o članstvu u nekom od streljačkih klubova.

S druge strane, ukoliko je pištolj ili puška namenjena za ličnu bezbednost, vlasnik je obavezn da „na zapisnik“ da izjavu kojom tvrdi da mu je zbog posla ili drugih okolnosti sigurnost ugrožena. Sve će pratiti i terenska provera policije, pre izdavanja dozvole.

Dosta je polemike bilo oko obuke za rukovanje oružjem. Naime, Politika je prenela prošle godine da su dvojici muškaraca (na Zvezdari i u Vršcu) koji godinama imaju dozvolu za oružje, tražili da ponovo požau obuku. Ipak, po Zakonu ovakva obuka nije obavezna za one koji već imaju dozvolu i menjaju je za novu, biometrijsku.

Što se troškova tiče, izdavanje novog oružanog lista košta 1.500 dinara (600 dinara je obrazac koji izrađuje Zavod za izradu novčanica, a 900 dinara naknada za troškove izrade). Oni koji poseduju oružje sa olučenim cevima (pištolji, revolveri i karabini) moraju uplatiti i republičku taksu od 5.360 dinara. Uz ove troškove, treba uračunati i lekarsko uverenje, kao i potvrdu o nekažnjavanju.

Zakonom je takođe ukinuo trofejno oružje, kojih je u Srbiji bilo registrovano 63.558. Ukupno je po evidenciji MUP-a u Srbiji registrovano 923.700 komada oružja.

Vlasnici oružja koji do 5. marta 2020. godine ne zamene oružane listove, kako propisuje zakon, biće novčano kažnjeni od 5.000 do 150.000 dinara, a postoji rizik i da im se oružje i municija oduzmu.

izvor: ekapija, Politika

POGLEDAJ JOŠ: INFO


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar