PREVARANTI IZ BEOGRADA OŠTETILI VIŠE HILJADA LJUDI IZ EVROPE ZA 60 MILIONA EVRA

0

PREVARANTI IZ BEOGRADA – Kako je navedeno u saopštenju MUP-a, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala, u saradnji sa Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal i policijama i tužilaštvima Nemačke, Austrije i Bugarske, kao i institucijama za pravosudnu i policijsku saradnju Evropske unije Evrodžast i Europol uhapsili su pet osoba, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela prevara i pranje novca.

Uhapšeni su Z. M. (1983), M. B. (1984), F. I. (1989), S. Š. (1971) i A. Đ. (1994), svi iz Beograda.

Sumnja se da su oni u dužem vremenskom periodu, zajedno sa saizvršiocima iz Bugarske, Austrije i Nemačke vršili složene finansijske prevare pomoću računarske mrežne platforme za trgovinu lažnim berzanskim instrumentima plaćanja, kao i da su lažno predstavljali kretanje cene akcija putem lažnih agenata brokera koji su radili u telefonskim centrima za pozivanje oštećenih.

Na taj način, osumnjičeni su navodili građane iz više zemalja Evropske unije da uplate što veće iznose novca na ime lažne kupoprodaje akcija.

DVA MLADIĆA UHAPŠENA ZBOG KRAĐE AUTOMOBILA

Kako se sumnja, pošto su oštećeni uplaćivali veći iznos novca, osumnjičeni su im posle određenog perioda prikazavali kako su, navodno, navedene akcije u potpunosti izgubile vrednost, odnosno da su oštećeni izgubili uložena sredstva. Na taj način osumnjičeni su, zajedno sa saizvršiocima iz drugih zemalja, oštetili više hiljada osoba za više od 60.000.000 evra.

Policija je prilikom pretresa stanova kao i poslovnih prostorija firmi „Select X“ i „I-source“ u Beogradu koje osumnjičeni koriste, oduzela informatičku opremu i tri putnička vozila.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Izvor: mup.gov.rs

POGLEDAJ JOŠ: INFO

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar