50spinova-baneri-AFF-NOVO-728x90

PREMINULA PROFESORKA ZAGORKA GOLUBOVIĆ

0

Iz instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu potvrđeno je Tanjugu, da je juče ujutru 13. marta preminula profesorka Zagorka Golubović u Beogradu u 89. godini. Ona je bila jedan od utemeljivača socijalne antropologije u Srbiji i jedan od osnivača Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu.

Rođena je 8. marta 1930. u Debrcu, u opštini Vladimirci, kod Šapca, a u Beogradu je živela i školovala se od 1933. godine. Po završetku rata nastavila je školovanje i diplomirala filozofiju sa 23 godine. Prvi posao posle završenog fakulteta dobila je u Zemunskoj gimnaziji, a posle toga radila je u Četvrtoj beogradskoj gimnaziji (1952-1954).

[ditty_news_ticker id=“36340″]

Bila je jedina žena u najužem krugu ove značajne filozofske grupacije. Značajno je uticala na uvođenje predmeta Antropologija i Sociologija porodice na osnovnim studijama Odeljenja za sociologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i učestvovala je u osnivanju i realizaciji poslediplomskih interdisciplinarnih studija antropologije na istom fakultetu.

Rukovodila je velikim brojem naučnih projekata i bila mentorka prilikom izrade brojnih diplomskih radova, magistarskih teza i doktorskih disertacija.

Od 1981. godine radila je kao naučni savetnik u Centru za filozofiju i društvenu teoriju Instituta društvenih nauka. Godine 1991. vratila se na Filozofski fakultet, gde je bila angažovana kao redovni profesor narednih pet godina. Do penzionisanja, 2001. godine, radila je na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju, čiji je jedan od osnivača. Ostala je aktivna u nauci i javnom životu i posle penzionisanja.

POGLEDAJ JOŠ: INFO


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar