PREMINULA PRIMADONA BISERKA CVEJIĆ

0

PRIMADONA BISERKA CVEJIĆ – Juče 7. januara u Beogradu preminula je primadona Biserka Cvejić, u 98. godini života. Biserka je bila jedna od naših najznačajnijih opreskih pevačica svih vremena.

Rođena je 1923. godine u Dalmaciji, odakle se sa porodicom preselila u Belgiju, a posle Drugog svetskog rata se vratila u Jugoslaviju. Imala je ukupno 77 mecosopranskih uloga u 1.800 predstava širom sveta.

Počela je da peva u crkvi gde je dobila savet da treba da uči pevanje. Nakon Drugog svetskog rata i povratka u Jugoslaviju, upisuje Muzičku akademiju u Beogradu. Na sceni je debitovala 1950. godine. Prva veća uloga bila je u operi Verter 1954. godine, a već u narednoj ulozi, Ebola u operi Don Karlos, postiže veliki uspeh.

Biserka Cvejić je bila poznata još kao oratorijumski pevač i tumač solo pesme. Kritičari je opisuju kao verdijevski mecosopran, suveren pevač, ujednačenog mladalački svežeg glasa. Njene interpretacije se opisuju kao prefinjene. Savršeno je vladala i jezikom francuskih operskih likova.

Izvor: Wikipedia, N1

POGLEDAJ JOŠ: INFO


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar