PREKRŠAJNE PRIJAVE RODITELJIMA ČIJA DECA ODBIJU VASPITNU MERU?

0

Pre nekoliko dana pisali smo o novom sistemu kažnjavanja školaraca i spisku vaspitnih mera koje se mogu izreći u slučaju da se prekrše obaveze učenika. Nakon toga povela se rasprava o tome šta se dešava ukoliko dete odbije da se povinuje izrečenoj vaspitnoj meri.

U istom Pravnilniku navedeno je sledeće:

Roditelj, odnosno drugi zakonski zastupnik obavezan je da, u skladu sa planom obavljanja društveno-korisnog, odnosno humanitarnog rada, aktivno učestvuje u ostvarivanju tog plana. Roditelj, odnosno drugi zakonski zastupnik je odgovoran ako učenik odbije da ostvaruje aktivnosti društveno-korisnog, odnosno humanitarnog rada.

To znači da škola ima pravo da podnese prekršajni ili u najgorem slučaju krivični postupak protiv roditelja. Ipak, objašnjava se da će se to primenjivati u krajnjem slučaju.

S druge strane, ukoliko dete prihvati izrečene vaspitne mere, njihovo izvršenje će dugoročno uticati na popravljanje ocene iz vladanja.

Cilj ovog Pravilnika i novog sistema za kažnjavanje je da se poveća odgovornost svih učesnika u vaspitno obrazovnom sistemu: roditelja, nastavnika i đaka.

POGLEDAJ JOŠ: INFO

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar