PREDLOG VLADE – UKOLIKO SE NE ODAZOVETE SKRINING PREGLEDU, SKUPLJE LEČENJE?

0

Kako je navedeno u predlogu Zakona o zdravstvenom osiguranju koji je početkom godine stigao u Skupštinu, svi korisnici zdravstvenog osiguranja koji budu pozvani na skrinig pregled, a ne odazovu se ili ne dostave opravdanje za nedolazak, plaćaće do 35 odsto pune cene lečenja, prenosi Blic.

Prema prvim informacijama, cilj ovog predloga nije kažnjavanje građana, već podizanje svesti o prevenciji i preventivnim pregledima, tj. skrininzima jer je i za stanovništvo i za državu najbolje kada se bolest otkrije na vreme ili spreči.

U predlogu zakona je navedeno da se najmanje 65 odsto izdvaja  iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja za lečenje bolesti čije je rano otkrivanje predmet ciljanog preventivnog pregleda, odnosno skrininga ukoliko se osigurano lice nije odazvalo ni na jedan poziv u okviru jednog ciklusa pozivanja, niti je svoj izostanak opravdalo, a ta bolest je dijagnostikovana u periodu do narednog ciklusa pozivanja

Prema zvaničnim podacima, građani naše zemlje nisu redovni kada su u pitanju skrining pregledi, pa od raka dojke, debelog creva i grlića materice godišnje oboli oko 33.000 ljudi.

Skrining pregledi su jedan od najboljih načina prevencije. Mogu se raditi i za masovne nezarazne bolesti, kao i kod otkrivanja kardiovaskularnih, celebrovaskularnih bolesti, dijabetesa i karcinoma različitih organa.

Veliki broj građana se odazvao besplatnim preventivnim pregledima koje je organizovalo Ministarstvo zdravlja, te ipak ima nade da se svest kod naših ljudi može promeniti.

Pišite u komentarima šta mislite o ovom predlogu.

[ditty_news_ticker id=“36340″]

Izvor: Blic

POGLEDAJ JOŠ: INFO


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar