PONOVO IZMENE – DIGITALNA PROBA MALE MATURE, NOVI ZADACI I NOVINE U ŠTAMPANJU

0

DIGITALNA PROBA MALE MATURE – Kako navodi ministar prosvete Mladen Šarčević, učenici osmog razreda će ove godine krajem marta raditi probni test male mature digitalno, na računaru. Ove izmene odnose se na sve škole koje su opremljene za to, dok će ostale raditi kao do sada.

On je dodao da će za dve godine, tačnije od 2022. godine svi učenici završnih razreda osnovnih škola u Srbiji malu maturu polagati digitalno, kao i da je deo novog modela polaganja male mature već u pripremi. On je dodao i da će u narednim godinama kombinovani test verovatno biti zamenjen PISA zadacima, dok zadaci iz srpskog jezika i matematike ostati isti.

Povezano: PROMENE ZA OSMAKE – ĐACI BIRAJU TEST KOJI POLAŽU, A PREGLEDA SOFTVER?

[ditty_news_ticker id=“36340″]

Ove godine će i pregledanje testova biti obavljeno digitalno – urađeni testovi će obezbeđenim kombijima stizati u školske uprave, gde će isti biti skenirani pomoću softvera koji je u izradi, a zatim će se slati u skening centar u Beograd na pregledanje.

Pored ovih izmena, ministar je naveo da se zadaci više neće štampati u komercijalnim štamparijama, već će će za to biti zadužena posebna štampariju koja će se nalaziti u Fabrisovoj ulici. Ovde se nalaze i Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

Izvor: Tanjug, 021.rs

POGLEDAJ JOŠ: INFO


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar