ODUZIMANJE RODITELJSKOG PRAVA ZBOG NEVAKCINISANJA DECE?

0

Osnovno obrazovanje je obavezno, a i vakcinacija za određene zarazne bolesti. Da li to znači da prvaci koji nisu primili obavezne vakcine neće moći da sednu u školske klupe 1. septembra? Zakon kaže i da i ne, prenose Novosti.

Moguće rešenje ovog problema pominjao je nedavno ministar prosvete Mladen Šarčević, a ono bi podrazumevalo da dete privremeno dobije staratelja, koji bi ga umesto roditelja, odveo na vakcine. Ovo zapravo znači da bi dete u parničnom postupku privremeno dobijalo staratelja.

Ova izjava ministra izazvala je burne reakcije u javnosti, ali su ipak stručnjaci istu dočekali sa odobravanjem, uz napomenu da bi to bile prve ozbiljnije mere da se stane na put antivakcionalnom lobiju.

Pravnici po ovom pitanju navode da se zakoni dopunjuju odnosno, ono što nije definisano u slovu zakona o obrazovanju i upisu u školu, definisano je Zakonom o zaštiti stanovništa od zaraznih bolesti, koji jasno obavezuje koje su to vakcine koje bi dete trebalo da primi do polaska u školu.

Iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja su naveli da sud u parničnom postupku može delimično da liši roditelje njihovog prava, tj. da staratelj donese odluke o pravu deteta na zdravstvenu zaštitu. Ovo znači da će staratelj odvesti dete na vakcine, ali ne i da će deca biti trajno oduzeta roditeljima.

[ditty_news_ticker id=“36340″]

Izvor: Novosti

POGLEDAJ JOŠ: INFO


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar