OD 1. SEPTEMBRA JOŠ 2.790 UČENIKA NA DUALNOM OBRAZOVANJU

0

Usled nedostatka kvalifikovanih radnika koji su već nekoliko godina na listi deficitarnih zanimanja (građevinci, profesionalni vozači, pekari, zavarivači, armirači, krojači…) poslodavci često zapošljavaju majstore pred penziju ili one bez kvalifikacija.

Od 1. septembra ove godine, kada počinje puna primena Zakona o dualnom obrazovanju, procenjuje se da će  6.290 učenika – od čega 3.500 starih i 2.790 novih pohađati teorijsku nastavu u jednoj od 72 srednje škole u Srbiji, dok će se praktični deo nastave za jedan od 36 dualnih profila obavljati u 880 kompanija – 600 stranih i 280 novih. U poslednjih godinu dana, oko 280 kompanija se uključilo u dualno obrazovanje.

Kako bi se obrazovali kadrovi koji već neko vreme nedostaju na našem tržištu, u narednoj školskoj godini naći će se ponude za školovanje pekara, modnih krojača, kuvara, industrijskih krojača, konobara, operatera za preradu metala, zidara, mesara, industrijskih mehaničara, poslastičara, bravara…

Kompanije koje učestvuju u programmu dualnog obrazovanja su dužne da imaju zaposlenog zaduženog za rad sa učenicima, a učenici dobijaju novčanu naknadu koja iznosi 70% od minimalne cene rada po svakom satu provedenom na praktičnoj nastavi, osiguranje za slučaj povrede na radu i pokrivaju im se troškovi prevoza i ishrane. Takođe, poslodavci kod kojih učenici rade praktični deo nastave nisu obavezni da ih nakon završetka obrazovanja zaposle.

Izvor: Dnevnik, E-kapija

POGLEDAJ JOŠ: INFO


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar