NOVI ZAKON I NOVI POREZ NA IMOVINU – DA LI ĆEMO PLAĆATI VIŠE ILI NE?

0

NOVI POREZ NA IMOVINU – Ministarstvo finansija pripremilo je izmene Zakona o porezima na imovinu kojim je obuhvaćena i jedna promena koja se odnosi na sve obveznike sa pomoćnim objektima.

Kako mediji prenose, novi porez na imovinu obveznici će, inače, plaćati počev od poreskih rešenja za 2021. godinu, dakle od 2022. Takođe, visina poreza za novouvedenu kategoriju pomoćnih objekata biće utvrđena na osnovu prosečne cene kvadratnog metra garaža i garažnih mesta u konkretnoj opštini.

Pomenuta izmena zakona se zapravo odnosi na drugačiji opis i novo razvrstavanje predmeta oporezivanja porezom na imovinu. Do sada zakon je poznavao četiri vrste nepokretnosti. Ako zanemarimo zemljište to su bili: stan, kuća za stanovanje, poslovne zgrade i garaže.

Pomoćni objekti su do sada smatrani delom kuće ili stana. Kako prenosi portal eKapija, prema nacrtu novog zakona, iako će se na porezu pomoćni objekti naći kao nova stavka, oni će biti oporezovani kao garaže, tj. manje nego što je do sada bio slučaj.

Posebnim članom pomenutog zakona definisano je i šta se smatra pomoćnim objektom. Tu spadaju bunari, bazeni, rezervoari, cisterne, kotlarnice, podrumi, šupe za smeštaj ogreva, ekonomski objekti (u skladu sa zakonom kojim se uređuju planiranje i izgradnja), kao i nadstrešnice osnove preko 10 m2 koje su samostalni objekti.

Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezima na imovinu nalazi se na sajtu Ministarstva i na javnoj raspravi je do 4. novembra.

JOŠ JEDNA POMOĆ OD 10.000 DINARA, EVO I KOME

Izvor: eKapija, Mondo

POGLEDAJ JOŠ: INFO


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar