NOVI ŠIFRARNIK ZANIMANJA PRIZNAJE HOSTESE, KLOVNOVE, POSTAVLJAČE PLAKATA…

0

Od početka ove godine na snagu je stupio novi šifrarnik zanimanja, a među novim poslovima našlo se dosta zanimanja koja do sada zvanično nisu postojala.

Novim šifrarnikom prepoznata su zanimanja kao što su kućepazitelj, baštovan, sobarica, čuvar plaže, bebisiterka, kućna pomoćnica, ulični pevač, step igrač, stend-ap komičar, mađioničar, žongler, klovn, akrobata, folklorni igrač i disk-džokej, ali i krotitelj konja, frizer za pse, krovopokrivač, pomoćnik kamenoresca, radnik na kremiranju, batler, somelijer, lovac, uzgajivač svilene bube, hostesa, bioenergetičar, internet prodavac, perač sudova, sveštenik, rabin, teolog, postavljač plakata, ulični distributer letaka, nosač prtljaga, i druga zanimanja.

Uvođenjen novom šifrarnika, na sajtu Ministarstva rada, odnosno Nacionalne službe za zapošljavanje, postavljen je portal, odnosno elektronski šifrarnik radi  lakšeg pretraživanja i da bi korisnici mogli dobiti odgovore na sva relevantna pitanja

Do ove godine u Srbiji se koristila lista zanimanja iz 1990. godine, koja je nekadašnje stručne spreme i zanimanje objedinjavala u jedno, a sada je to razdvojeno jer se radi o dva različita obeležja radno aktivnog stanovništva.

Izvor: E-kapija

POGLEDAJ JOŠ: INFO


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar