NOVE PRESUDE ZA PALJENJE AMERIČKE AMBASADE U BEOGRADU

0

Viši sud u Beogradu doneo je danas presudu kojom se kažnjavaju četvorica optuženih za paljenje američke ambasade 2008. godine, posle mitinga Kosovo je Srbija. Oni su osuđeni na uslovne kazne zatvora od po pet i šest meseci, dok su trojica oslobođena optužbi.

Ovo je već druga prvostepena presuda pošto je prvu presudu prošle jeseni ukinuo Apelacioni sud i naložio ponavljanje suđenja. Danas su za krivično delo „teško delo protiv opšte sigurnosti“ na po 6 meseci zatvora uslovno osuđeni Dejan Vučković, Dragan Marinkov i Marko Novitović, dok je Milan Tomas osuđen uslovno na 5 meseci zatovra. Kazne se neće izvršiti ukoliko osuđeni ne izvrše novo krivično delo u roku provere od dve godine. Oni su prograšeni krivim jer su nakon mitinga Kosovo je Srbija, 2008. godine, kamenicama gađali ambasadu SAD-a, razbili prozore na zgradi nako čega su ubačene baklje koje su prouzrokovale požar.

Đorđe Tomin, Nikola Kosanović i Filip Backović oslobođeni su optužbi zbog nedostataka dokaza da su izvršili krivično delo.

Šteta na ambasadi SAD-a iznosi ukupno 900.000 dolara, ali ambasada nije tražila odštetu, kao što odštetu nije tražila ni porodica Vujovića, koji je poginuo u požaru.

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar