NOVA UREDBA – ŠTA UKOLIKO SE VIRUS POJAVI U DOMU ZA STARA LICA?

0

VIRUS U DOMU ZA STARE – Vlada Srbije donela je novu odluku koja se odnosi korisnike i zaposlene u domskim smeštajima u kojima se pruža socijalna zaštita. Ukoliko se COVID-19 pojavi kod korisnika ili zaposlenih u ovim objektima, svi zatečeni korisnici i zaposleni ostaju u domu narednih 14 dana. Za svaki slučaj novog obolelog u takvoj ustanovi, izolacija se produžava za još 14 dana.

Uredbu vam u celosti prenosimo u nastavku:

Član 1.

Ovom uredbom uređuje se poseban način i organizacija rada ustanova socijalne zaštite za smeštaj korisnika i organizacija socijalne zaštite za pružanje usluge domskog smeštaja na teritoriji Republike Srbije (u daljem tekstu: ustanova) u slučaju pojave zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 za vreme vanrednog stanja.

Ova uredba odnosi se na sve ustanove socijalne zaštite za smeštaj korisnika i organizacije socijalne zaštite za pružanje usluge domskog smeštaja, čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina, odnosno jedinica lokalne samouprave, kao i na ustanove za smeštaj korisnika, čiji je osnivač drugo pravno i fizičko lice.

Član 2.

U slučaju pojave zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 kod korisnika ili zaposlenog, odnosno radno angažovanog (u daljem tekstu: oboleli) u ustanovi, isti se odmah upućuje na lečenje u zdravstvenu ustanovu, koja je određena aktima nadležnih organa za prijem i zbrinjavanje tih lica, pod uslovima i na način kojim se sprečava prenošenje zaraznih bolesti, po stručno metodološkom uputstvu zavoda za javno zdravlje osnovanog za teritoriju Republike Srbije.

U slučaju iz stava 1. ovog člana, ostali korisnici, kao i zaposleni, odnosno radno angažovani ostaju u okviru ustanove, u izolaciji 14 dana.

Član 3.

Ako se u ustanovi, u toku izolacije, pojavi novi slučaj zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, oboleli se upućuje na lečenje na način iz člana 2. stav 1. ove uredbe, a izolacija lica iz člana 2. stav 2. ove uredbe produžava se za još 14 dana.

Direktori ustanova dužni su da vode računa o strukturalnim standardima u pogledu kadrovskih uslova za pružanje usluge u smislu propisa o socijalnoj zaštiti.

Član 4.

Nadležna epidemiološka služba izdaje nalog da se mera izolacije korisnika i zaposlenih, koji su bili u kontaktu sa obolelim, realizuje u okviru ustanove socijalne zaštite za smeštaj korisnika, odnosno organizacije socijalne zaštite za pružanje usluge domskog smeštaja.

Direktori ustanova dužni su da zaposlenima i radno angažovanima, tokom trajanja izolacije obezbede poštovanje radnog vremena, dnevnog i nedeljnog odmora, u skladu sa zakonom.

Zaposleni i radno angažovani van radnog vremena (odmor) koriste u okviru ustanove.

Direktori su dužni da istaknu raspored radnog vremena.

Direktori ustanova dužni su da obezbede da zaposleni i radno angažovani, bez naknade, imaju tri obroka dnevno, smeštaj u ustanovi, kao i da u ustanovi za vreme odmora borave odvojeno od korisnika, tokom trajanja izolacije.

Izvor: Tanjug, Službeni glasnik

POGLEDAJ JOŠ: INFO

50spinova-baneri-AFF-NOVO-300x250

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar