NE POVLAČE SE LEKOVI SA SUPSTANCOM KOJA POVEĆAVA RIZIK OD KARCINOMA

0

U zemljama Evropske unije, a i u Srbiji izdato je hitno upozorenje lekarima i pacijentima na rizik od šetetnosti lekova za visok pritisak. Radi se o lekovima koji su u širokoj primeni u Srbiji, a daju se pacijentima obolelim od hipertenzije.

Kako objašnjavaju iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije lekovi neće biti povučeni sa tržišta i pacijentima se neće prekidati terapija. Pismo je mera opreza na povećan rizik od pojavljivanja nemelanomskog raka kože. Pacijenti i lekari treba samo da obrate pažnju na kožu i češće da se pregledaju. Kažu da je povećanje rizika neznatno i nema razloga za paniku, a da se sa druge strane primena lekova nastavlja jer je njihova korist velika.

Pacijentima se savetuje da ne prekidaju terapiju bez konsultacije sa lekarima.

Objavljen je spisak od spornih lekova:

Enalapril HCT, Vivace Plus, Vivace Plus L, Telmikor plus, Corace Plus, Telmipres, Skopryl Plus, Iruzid, Nebilet Plus, Micardis Plus, Lizopril H, Prilazid plus, Losar plus, Erynorm plus, Hemokvin plus, Hemopred, Irbenida plus, Prilenap H, Prinelap HL, Prilinda plus, Tensec plus, Yanida plus, Ampril HL, Ampril HD, Cazacombi, Enap-H, Enap-HL, Enap-HL 20, Lorista H, Lorista HD, Lorista H 100, Tolucombi, Valsacombi, Lodoz, Co-diovan, Monopril Plus, Enatens Plus, Binevol Plus, Tritace comp, Tritace comp, Diunorm.

izvor: b92

[ditty_news_ticker id=“36340″]

POGLEDAJ JOŠ: INFO


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar