NA ŠTA TREBA OBRATITI PAŽNJU PRILIKOM UPOTREBE MASKI I RUKAVICA?

0

UPOTREBA MASKI I RUKAVICA – Vanredno stanje je ukinuto početkom maja, ali su na snazi i dalje preporuke i mere koje se odnose na sprečavanje širenja epidemije korona virusa u našoj zemlji. Preporuka struke je nošenje maski i rukavica u zatvorenim prostorijama, kao i na otvorenom gde dolazimo u susret sa većim brojem ljudi.

Jedan od najvećih rizika je upravo u gradskom prevozu, a ukoliko ste koristili isti, mogli ste primetiti razne situacije odnosno nepravilnu upotrebu zaštitnih maski i rukavica. Ne škodi da još jednom obnovimo gradimo i podsetimo se kako izgleda pravilna upotreba istih.

U nastavku u celosti prenosimo uputstvo sa portala Mobilna sestra:

STAVLJANJE ZAŠTITNE MASKE ZA LICE

Pre nego što počnete sa stavljanjem maske, operite ruke sapunom (20 sekundi ili duže) ili dezinfekcionim sredstvom. Na čiste i osušene ruke navucite novi par hiruških rukavica. Maska mora biti STERILNA pre stavljanja. Deo maske koji je u boji treba da bude spolja, a beli iznutra. Zaštitna maska se stavlja tako što se gornja traka maske veže / prevuče preko temena, a donja traka ispod ušiju. Određene maske su pravljene tako da se mogu navući na uši bez vezivanja. Ono što je bitno jeste da je GORNJA strana ona strana na kojoj se nalazi ojačanje odnosno tvrđi materijal koji nakon stavljanja maske morate pritisnuti tako da se što bolje oblikuje prema vašem nosu i obliku lica. Donji deo maske se navlači ispod brade.

PRAVILNO NOŠENJE ZAŠTITNE MASKE ZA LICE

Nošenje zaštitne maske je bitno kako za našu zaštitu, tako i za zaštitu ljudi oko nas. Zvanična preporuka je da maske nosimo ukoliko imamo bilo kakve simptome virusa, ukoliko smo boravili na zaraženim područjima ili bili u kontaktu sa potencijalno zaraženom osobom. Takođe je preporučljivo nositi masku prilikom boravka u zatvorenom prostoru u kome borave ili su boravila druga lica.

Tokom nošenja maske od suštinske važnosti je da masku NE DODIRUJETE RUKAMA. Ukoliko masku dodirnete kontaminiranim rukama, virus će sa ruku preći na masku i samim tim vas može zaraziti. Maska u svakom momentu mora pokrivati i usta i nos kako bi bila efikasna i smanjila rizik od zaraze. Izbegavajte nepotrebno dodirivanje i nameštanje maske. Ukoliko masku odvežete i pustite da visi, a zatim vratite na lice, maska više nije sterilna. Nemojte nositi istu jednokratnu masku više puta. Ukoliko osetite da je maska vlažna, zamenite je čistom, suvom maskom.

SKIDANJE ZAŠTITNE MASKE ZA LICE

Pre nego što dodirnete masku, skinite rukavice i operite / dezinfikujte ruke još jednom, za slučaj da su se rukavice prilikom korišćenja oštetile. Kada se uverite da su vam ruke čiste, u slučaju da je maska na lastiš, koristeći obe ruke, uhvatite donju traku i prebacite je napred preko glave. Skinite masku prebacivanjem gornje trake preko glave, a zatim masku bacite u kantu za otpad koja se zatvara. Ukoliko se maska drži na ušima, uhvatite je za uzice, pažljivo skinite i bacite. Za svaki slučaj, obavezno operite ruke još jednom nakon baratanja nošenom maskom.


DRASTIČNE KAZNE ZA NENOŠENJE MASKE?

Izvor: Mobilna sestra

POGLEDAJ JOŠ: INFO


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar