ZAŠTO DINAR JAČA OBJAŠNJAVA JORGOVANKA TABAKOVIĆ

0

Došlo je do uravnotežene ponude i tražnje za devizama, i to kao posledica usklađenosti platnog bilansa, kao i popravljanja spoljnotrgovinskih pokazatelja, odnosno rasta izvoza. Veće poverenje stranih investitora u budućnost domaće ekonomije kroz njihovo značajnije ulaganje u dugoročne hartije od vrednosti. Stabilnost na deviznom tržištu uticača je na povećanje aktive banaka vezane za evro, što znači rast kreditiranja, ali i kupovina deviza kao uobičajene sezonske pojave – ističe Jorgovanka Tabaković.

Guvernerka je naglasila da je početkom godine bilo pritisaka na dinar koji su bili rezultat pojačane neizvesnosti u međunarodnom okruženju i sezonski povećane tražnje domaćih preduzeća za devizama. Veći uvoz energenata koje je karakteristično za taj period godine i firme koje uvoze ovu robu kupovale su evro i tako mu podigle cenu. Domaća valuta je bila najslabija početkom februara, kada je evro imao vrednost od 124,02 dinara.
U cilju sprečavanja velikih oscilacija deviznog kursa Narodna Banka je od početka godine intervenisala prodajom 345 miliona evra i kupovinom 280 miliona evra. NBS će, kao i do sada, pratiti uticaj svih faktora na deviznom tržištu i po potrebi reagovati kako bi održala stabilnost i omogućila normalno funkcionisanje deviznog tržišta. Procenjuje se da će evro do kraja godine ostati oko 122 dinara.- kaže guvernerka Tabaković

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar