KO SME DA VAM TRAŽI LIČNU KARTU?

0

Verovatno svi znate da ličnu kartu može da vam zatraži policija ili komunalna policija, ali postoji još dosta drugih subjekata koji vam takođe mogu zatražiti lična dokumenta, naravno ukoliko su za to ovlašćeni zakonom, prenosi Blic.

Danas postoji mnogo propisa koji ovlašćuju razne subjekte da vam zatraže lična dokumenta. Ono što je potrebno da uradite, ukoliko vam dokumenta zatraži neko osim policajca i komunalnog policajca, jeste da pitate na osnovu kog zakona to radi, naveo je za Blic Rodoljub Šabić, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Dakle, prema ovim propisima i zakonima kao što su Zakon o sprečavanju pranja novca, dokumenta vam mogu zatražiti u banci, sudu, pošti, mogu i ovlašćeni menjači, društva za upravljanje investicionim fondovima, društva za upravljanje dobrovoljnim penzionim fondovima, davaoci finansijskog lizinga, osiguravajuća društva, preduzetnici i pravna lica koja vrše delatnost u prometu i zakupu nepokretnosti, brokersko dilerska društva, organizatori posebnih igara na sreću, ovlašćeni revizori, mobilni operateri, advokati, notari, hoteli…

Dokumenta vam mogu zatražiti čak i na trafici i u prodavnici i to na osnovu Zakona o zaštiti potrošača, ukoliko je potrebno da radnik utvrdi da li ste punoletni. Što se tiče kontrolora Bus Plus sistema, oni nemaju pravo da vam traže dokumenta, zbog čega u kontrolu idu u pratnji komunalne policije.

Važno je da znate da niko nema prava da zadrži vaša dokumenta, pa čak ni policija. Takođe, subjekat koji vam traži lična dokumenta mora za to biti ovlašćen zakonom, a ne podzakonskim aktom.

Izvor: Blic

Pogledajte još: INFO

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar