50spinova-baneri-AFF-NOVO-728x90

KO NE OPRAVDA MARKICU, PLAĆAĆE POREZ OD 10 ODSTO?

0

Ukoliko se Nacrt zakon o porezu na dohodak građana usvoji u sadašnjoj formi, od 1. januara 2020. godine poslodavci će moći da biraju između tri opcije. Prva opcija jeste da radnicima kupuju karte za prevoz, druga da radnici donose račune kojima će pravdati prevoz, a treća opcija jeste da na isplaćenu gotovinu počnu da plaćaju porez od deset odsto.

Ove izmene su na osnovu jedne dodate reči u članu 18 Zakona o porezu na dohodak građana. Kako prenose Večernje novosti, ko se ne bude pridžavao propisa rizikuje da bude kažnjen.

Početkom godine, Ministarstvo finansija je izdalo Mišljenje u kojem je bilo nagovešteno da će ceo put do posla morati biti pokriven odgovarajućom dokumentacijom, ukoliko poslodavac želi da nakada ostane neoporezovana.

IZMENE U USLOVIMA ISPLATE NAKNADE ZA PREVOZ

Za sada je neizvesno za šta će se poslodavci oprdeliti i koja od ovih varijanti je za njih najkomfornija. Najveća neizvesnost je upravo pred onim zaposlenima koji do radnog mesta ne koriste javni gradski prevoz.

Prema važećem Zakonu, limit za troškove prevoza bez poreza iznosi 3.837 dinara, a ko isplaćuje više i sada na razliku plaća namet. Novina je da će 10 osdto dodatnog troška imati i svi oni koji ne opravdaju iznose ispod limita.

Izvor: Večernje novosti

POGLEDAJ JOŠ: INFO


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar