KAVASAKI SINDROM KOD DECE I U SRBIJI – KOJI SU SIMPTOMI?

0

KAVASAKI SINDROM SIMPTOMI – Juče 19. maja je potvrđeno da dva deteta iz Srbije imaju takozvani kavasaki sindrom, koji se može dovesti u vezu sa korona virusom, prenose mediji. Ova dva deteta se trenutno nalaze na lečenju u Institutu za majku i dete u Beogradu.

Radi se o sindromu koji je pre otprilike mesec dana primećen u Americi i Evropi, a na koji su američki stručnjaci upozorili lekare širom planete. U pitanju je bolest koju je prvi put opisao japanski pedijatar Tomisak Kawasaki 1967. godine, i on je tada izdvojio grupu dece sa temperaturom, ospom po koži, konjuktivitisom (crvene oči), enantemom (crvenilom grla i usta), otokom šaka i stopala i uvećanim limfnim čvorovima na vratu.

Kavasakijeva bolest se definiše kao akutni, sistemski vaskulitis, što znači da postoji zapaljenje u zidu krvnih sudova, koje može da dovede do pojave proširenja (aneurizmi) bilo koje arterije srednje veličine u telu, pre svega srčanih arterija. Većina dece razvije samo akutne simptome, bez srčanih komplikacija.

viber-baner-poziv-beograduživo

Radi se o bolesti isključivo male dece, odnosno oko 85% dece sa kavasaki sindromom je mlađe od 5. godina. Važno je napomenuti da bolest nije zarazna i ne može se preneti sa jednog deteta na drugo. Glavni simptomi bolesti su pojava visoke temperature, a uz temperaturu ili nakon nje može se javiti konjuktivitis (crvenilo oba oka). Može se javiti i osip na koži deteta, obično na trupu i ekstremitetima, kao i promene na šakama i stopalima i u ustima i grlu.

Što se dva pacijenta koja se trenutno leče na Insitutu za majku i dete, prema pisanju medija, oba pacijenta su imala koronavirus, starija su od pet godina i imala su samo neke od simtpoma.

Iz Univerzitetske dečije klinike navode da roditelji ne bi trebali da se brinu, jer i ako se pojavi ovaj poremećaj, lečiv je ukoliko se na vreme uoči. Dodaje se i da razlog za pojavu ovog sindroma nije oslabljen imunitet, već imuna reakcija koja je individualna. On se može pojaviti kod dece koja su potpuno zdrava, a nakon što preleže neku infekciju.

PROMENJENA PRAVILA ZA ULAZAK U SRBIJU

DRUGI TALAS VIRUSA – ŠTA KAŽU EPIDEMIOLOZI?

Izvor: B92, N1, RTS

POGLEDAJ JOŠ: INFO


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar