50spinova-baneri-AFF-NOVO-728x90

KAKO SU BEOGRADSKE OPŠTINE DOBILE NAZIVE?

1

Da li znate zašto se opština ili naselje u kojem živite zove baš tako? Da jedno naselje možda nosi naziv po tužnoj ljubavnoj priči, a jedno po kafani? U nastavku je ono što se zna o poreklu naziva beogradskih opština:

Vračar – Postoji nekoliko legendi o nastanku naziva ove opštine. Prva je da je u 16. i 17. veku taj deo bio hrišćanska mehala van grada, a da su muslimani verovali da srbi vračaju. Druga priča potiče iz 1521. godine kada se verovalo da je na ovom području živeo junak – nevernik Vračar.

Zvezdara – Astronomska opservatorija podignuta je 1887. godine na vrhu brda koji je do tada bio poznat kao Veliki Vračar. Ovaj kraj je počeo da se naziva zvezdarnica, a po njemu 1952. godine i opština dobila naziv.

Palilula – Naziv ove opštine našao je u vreme vladavine Turaka. U varoši je bilo zabranjeno pušenje na ulicama, a oni koji nisu mogli bez duvana, morali su da idu van gradskih zidina. Jedno od mesta na koje se odlazilo je današnja Palilula.

Čukarica – Ova opština je dobila naziv po Čukarevoj mehani i Čukar česmi koje su se nalazile negde preko puta današnje Ade Ciganlije.

Voždovac – Sa mesta današnje opštine Voždovac, vožd Karađorđe je poveo ustanke, a 1806. godine prvi put oslobodio Beograd od Turaka. Tako je taj deo grada dobio naziv Voždovo predgrađe, da bi kasnie dobio ime Voždovac.

Rakovica – Rakovica se prvo pominje u turskom popisu stanovništva iz 1560. godine kao selo Vlaha. Veruje se da je naziv nastao po rakovima koji su stanovali u potocima koji su prolazili kroz naselje.

Stari grad – Ovo je zapravo naziv koji odražava istorijsko mesto i ulogu starog gradskog sedišta odakle se Beograd dalje razvijao.

Savski venac – Opština je dobila naziv po geografskom mestu, odnosno zato što je smeštena kao venac uz obalu Save.

Novi Beograd – Naziv Novi Beograd prvi put se pominje po istoimenoj kafani vlasnika Petra Koktovića, otvorenoj 1924. godine, u ulici Tošin bunar.

Zemun – Najstariji pisani tragovi o nazivu Zemun datiraju iz XII, a nastao je od slovenske reči zemlin i pretpostavlja se da se ime vezuje za zemljani grad.

Karaburma – Karaburma je turski izraz za crni prsten, a naziv je dobila po rtu koji se spuštao na Dunav.

Tašmajadan Naziv nastao od dve truske reči taš – kamen, majdan – mesto gde se vadi kamen

Topčider – Takođe turska reč, preuzeta iz persijskog jezika, a znači tobdžijska dolina.

Resnik – Naselje je dobilo ime po istoimenoj biljci resnik koju naš narod koristi zbog njenih lekovitih svojstva.

Mirijevo – Ne postoji tačna dokumentacija koja bi potvrdila nasanak imena naselja Mirijevo. Po jednom predanju, u okolini Kičeva u Makedoniji postojalo je selo Mirovo, koje se pominje u jednom truskom istorijskom zapisu iz 15. veka. Pod naletom turske vladavine selo je raseljeno, a njegovi stanovnici naselili su se u 18. veku u okolinu Beograda, odnosno današnje Mirijevo. Prema drugom izvoru, na teritoriji Mirijeva zaključena je mir između Turske i Austrijanaca. Treća teorija kaže da bi ime moglo da potiče od turske reči mirija, što znači dažbine koje su u to vreme plaćali seljaci okolnih sela u magazi.

Medaković – Naziv nastao po novinaru Miloradu Medakoviću.

Bežanija – Pod današnjim imenom Bežanija je poznata od 1512. godine kada je područje naselilo 35 srpskih porodica koje su pobegle preko Save u Srem (tadašnju Ugarsku) posle pada srednjovekovne srpske države.

Višnjica – Kao i za Mirijevo, postoji više teorija o nastanku naziva. Jedna je da naziv datira iz vremena Turaka, kada je Višnjica bila turski sandžak. Naime devojka po imenu Višnja se ubila jer joj Turci nisu dozvolili da se uda za čoveka kojeg je volela. Ovo je mit u koji mnogi meštani ovog naselja veruju. Druga pretpostavka je da ovo mesto nosi naziv po Višnji Obrenović, majci Miloša Obenovića. Ova teorija ima svoje korene u tome što je Miloš naselio Višnjicu Bugarima sa gradnice Bugarske i Grčke. Ipak, većina meštana takođe smatra da ime potiče zbog mnogobrojnih polja voćnjaka višnje, koja jako dobro uspeva na ovom zemljištu.

Podelite ovo sa prijateljima

1 коментар

  1. Београдске општине? Од кад су Вишњица, Миријево, Бежанија и Медаковић општине? А од кад Лазаревац, Барајево, Гроцка, Младеновац и Сопот нису?

Ostavite komentar