GRADSKI ZAVOD KAŽE DA JE VAZDUH PRIHVATLJIV, AIRVISUAL DA JE ZAGAĐEN – KO JE U PRAVU?

0

VAZDUH ZAGAĐEN ILI PRIHVATLJIV – Već danima je jedna od glavnih tema u Beogradu, ali i Srbiji zagađenost vazduha. Dok na portalu Beoeko Zavoda za javno zdravlje u Beogradu piše da je kvalitet vazduha prihvatljiv, na sajtu AirVisual navode da je vazduh veoma zagađen.

foto: Beoeko Screenshot

Merne jedinice Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da prisustvo PM10 čestica na 24-časovnom nivou, što je slučaj već nekoliko dana, čine vazduh zagađenim i jako zagađenim. Prema sajtu odnosno aplikaciji AirVisual, vazduh u Beogradu ocenjen je kao nezdrav uz objašnjenje da ovakvo zagađenje može uticati na zdravlje srca i pluća opšteg stanovništva, a posebno na osetljive grupe.

Beograd se danas na rang listi najzagađenijih gradova kreće od 10. do 17. mesta. U 15.00h na sajtu AirVisual nalazio se na poziciji 14.

PM10 čestice su u crvenom i u sledećim gradovima: Novom Sadu, Smederevu, delovima Niša i Pančeva, dok je gora situacija u Kosjeriću i Valjevu, dok su u Niši Pančevu, ove čestice obeležene ljubičastom bojom, što znači da je situacija još gora.

Prema sajtu Beoeko, tokom celog dana vazduh u Beogradu je okarakterisan kao prihvatljiv, što bi značilo sledeće:

Uticaj na zdravlje stanovništva
Kod osetljivih grupa* u populaciji se mogu javiti određene zdravstvene tegobe (najčešće pogošanje već postojećeg oboljenja), ali se ne očekuju efekti na zdravlje zdravih osoba.

*Osetljive grupe su sledeće: stari, deca, osobe sa oboljenjima srca i pluća.Preporuke za ponašanje stanovništva
Preporuka za osetljive grupe: Može se boraviti napolju, ali pratiti eventualnu pojavu simptoma kao što su kašalj, otežano disanje, a dodatno i pojavu lupanja srca i neuobičajenog osećaja umora kod osoba sa oboljenjima srca. Ukoliko se jave ovi simptomi, skratiti dužinu i smanjiti intenzitet napornih aktivnosti** u spoljašnjoj sredini, a ako se simptomi zadrže i nakon preduzimanja ovih mera, obratiti se svom lekaru.

POGLEDAJ JOŠ: INFO


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar