50spinova-baneri-AFF-NOVO-728x90

ODREĐENI VOZAČI GSP-A ĆE UČITI KOJIM STILOM DA VOZE?

1

Sekretarijat za javni prevoz nedavno je raspisao konkurs za izradu projekta Istraživanje uticaja stila vožnje (eko-drive) na energetsku efikasnost kod autobusa na električni pogon (E-bus)Ovo zapravo znači da bi određeni vozači autobusa na električni pogon trebalo da imaju tačne instrukcije kojim stilom će voziti ulicama grada – ekološki, običan ili agresivan, prenosi Telegraf.

Istraživanje se sprovodi jer električni autobus ima mogućnost da tokom kretanjaj bez pogodna deo energije vrati u kondenzatore (rekuperacija), na primer – prilikom kočenja i vožnje nizbrdo. U konkursnoj dokumentaciji stoji da je cilj projekta da se unapređenjem energetske efikasnosti i bezbednosti u saobraćaju postignu i ciljevi unapređenja i zaštite životne sredine u gradu Beogradu.

Istraživanje će biti obavljeno u dve faze upotrebom elektrobusa sa linije EKO 1. Prva faza će se odvijati na poligonu i rok za testiranje je 50 dana. U ovoj fazi eletrobus će sa i bez opterećenja na poligonu ubrzavati i usporavati različitim tempom, a na osnovu izvršenih ispitivanja i dobijenih zaključaka definisaće se stilovi vožnje. U fazi 2 će se isptivati elektrobusi na liniji EKO 1 u roku od 35 dana gde će vozač voziti različitim stilovima (ekološki, običan i agresivan) kako bi bili potvrđeni rezultati sa ispitivanja iz faze 1 i to u realnim uslovima. U okviru obe faze, obavljaće se i obuka vozača.

[ditty_news_ticker id=“36340″]

Izvor: Telegraf

POGLEDAJ JOŠ: GRADSKI PREVOZ


Podelite ovo sa prijateljima

1 коментар

Ostavite komentar