ALARMANTNO STANJE – GSP OSTAJE BEZ VOZAČA

1

Gostujući na Prvoj TV predsednik samostalnog sindikata GSP Beograd, Zoran Antić, istakao je alarmantno stanje po pitanju broja vozača u tom preduzeću. On je rekao da u doglednoj budućnosti može da se desi da ostanemo bez vozača.

Ono čemu se u sindikatu nadaju jeste potpisano saopštenje Skupštine grada Beograda da se od oktobra očekuju bolji uslovi za vozače GSP-a. Od oktobra bi, kroz kolektivni ugovor, trebalo da se povećaju primanja vozača, jer su po rečima Antića „na dnu lestvice po platama“.

GSP trenutno ima između 2.800 i 3.000 vozača, a podaci Komiteta za bezbednos saobraćaja govore da celoj Srbiji nedostaje oko 5.000 vozača.

Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da je postojao čitav niz aktivnosti da se zadrže postojeći i da se poveća broj vozača. Razmišljalo se da se pomeri starosna granica, da se vozi od 20. i 21. godine, kao što su uradile Hrvatska i Slovenija, tj. sve zemlje koje imaju problem sa vozačima, a sada tamo odlaze i naši zbog novca“, rekao je Božović.

Plate koje vozači sada primaju u GSP-u su oko 400 i 450 evra. Naši vozači mahom odlaze u Nemačku gde se plate kreću oko 1.200 i 1.500 evra.

Ono što govori u prilog alarmantnom stanju u GSP-u jeste činjenica da je konkurs za nove vozače konstantno otovren, ali da zainteresovanih nema. Pre samo tri godine, na jedan konkurs javilo se 250 ljudi. Iz sindikata ističu ozbiljnost problema, konstatujući da će Srbija morati da uvozi vozače iz Pakistana i Indonezije.

izvor: Prva, b92

POGLEDAJ JOŠ: GRADSKI PREVOZ


Podelite ovo sa prijateljima

1 коментар

Ostavite komentar