ZDRAVA HRANA UMESTO GRICKALICA U OSNOVNIM ŠKOLAMA?

0

Ministar prosvete Mladen Šarčević formirao je tim koji će se baviti reformom ishrane đaka, odnosno nezdravu hranu iz pekare i prodavnica brze hrane uskoro bi trebalo da zameni zdrava hrana. On navodi da je prvi korak u ovoj reformi prikupljanje podataka o tome koliko škola ima kuhinje i koliko su one upotrebljive, a sledeći gde je potrebno renoviranje i nabavka opreme. Prema njegovim rečima, decu u školama ne može da hrani neko ko se time nikada nije bavio te se mora voditi računa o ispravnosti, ali i o kvalitetu hrane.

Takođe je najavljen projekat promocije zdrave hrane u kuhinjama gde će se uvesti školsko voće i školsko mleko. Namera je da se deca uče koliko je zdrava ishrana važna, a kako on navodi, plan je da se za deo učenika nabave voćne i mlečne užine potpuno besplatno, a za ostale po najnižim cenama.

Na pitanje da li namerava da izbaci čips i slatkiše škola, Šarćević je novinarima rekao da je namera uvođenje zdrave ishrane za decu, ali da i roditelji mogu pomoći u ovoj reformi tako što će savetovati decu da ne kupuju čips i slatkiše.

Izvor: Blic

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar