VIRUS ZAPADNOG NILA KOD KOMARACA U BEOGRADU – SIMPTOMI I SAVETI

1

Kako je potvrđeno iz Zavoda za biocide, virus Zapadnog Nila registrovan je kod komaraca u Beogradu i još nekoliko gradova u Srbiji.

Kako navodi doktor Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide, lokacijski su u pitanju uglavnom groblja i šumski kompleksi. Što se Beograda tiče, ove godine su registrovani u Banjičkoj šumi, oko groblja, kao što je Mali zbeg, u priobalju Dunava, Kotežu, Obrenovcu i Banovom brdu.

Iz Instituta Batut ističu da se simptomi bolesti javljaju za 3 do 14 dana, a kod 80% inficiranih simptomi se ne javljaju. Kod približno 20% njih simptomi podsećaju na grip, a naglom pojavom povišene telesne temperature, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i limfadenopatijom. Međutim, kod manje od jednog procenta dolazi do nastanka aseptičnog meningitisa ili encefalitisa, odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti, koji zahteva hospitalizaciju.

U nastavku su preporuke Batuta u cilju sprečavanja zarazom ovog virusa:

  • Upotreba repelenata na otkrivenim delovima tela prilikom boravka na otvorenom
  • Nošenje odeće dugih rukava i nogavica, svetle boje. Odeća treba da bude komotna, jer komarci mogu da ubadaju kroz pripijenu odeću
  • Izbegavanje područja poput šuma i močvara, i boravak na otvorenom u periodu najintenzivnije aktivnosti komaraca – u sumrak i u zoru.
  • Upotreba zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima, vratima i oko kreveta
  • Isušivanjem izvora stajaće vode: najmanje jednom nedeljno isprazniti vodu iz saksija za cveće, posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, iz kanti, buradi i limenki…
  • U slučaju putovanja u inostranstvo, pogotovo ako se radi o tropskom i suptropskom području, obavezno se pridržavati navedenih mera prevencije
  • U slučaju pojave bilo kakvih simptoma koji su kompatibilni sa neuroinazivnim oblikom bolesti, odmah se javiti izabranom lekaru

izvor: RTS/Blic

viber-baner-poziv-beograduživo

POGLEDAJ JOŠ: GRADSKE VESTINa portalu Beograd uživo možete ispratiti i ostale vesti i dešavanja u glavnom gradu.

GRADSKE VESTIDogađaji koje očekujemo danas u Beogradu, kao i oni koji su obeležili današnji dan.

SAOBRAĆAJStanje u saobraćaju na današnji dan, planirani i trenutni radovi, gužve, udesi, blokade… Budite informisani!

GRADSKI PREVOZ: Kategorija Gradski prevoz vam donosi sve informacije u vezi sa redom vožnje i izmenama na dnevnim i nočnim linijama beogradskog javnog prevoza.

VAŽNI TELEFONIVažni telefoni svih bitnih institucija u Beogradu koji vam mogu zatrebati.

KULUTRA I ZABAVA: Šta se očekuje, šta se upravo dešava i šta je obeležilo današnji dan u Beogradu. Pozorišta, bioskopi, izložbe, koncerti, izlasci, sajmovi, street art i još mnogo toga!

BEOGRADSKE PRIČEKategorija u kojoj možete pronaći zanimljive informacije o našem gradu. Istorija Beograda, zanimljivi događaji kao i ličnosti koje su imale zanimljivu i značajnu ulogu u životu glavnog grada.Budite sigurni da će te pronaći neke zaista nesvakidašnje Beograđane, događaje i činjenice.

BEOGRADSKI HUMOR: Beogradski humor je nadaleko poznat, a ovu kategoriju ne treba dodatno predstavljati.

Podelite ovo sa prijateljima

1 коментар

  1. Džon Travolta on

    Ajmo, nove epidemiološke mere! Molim Krizni štab da zaseda i da sutra na pres konferenciji iznese nove epid. mere za sprečavanje širenja virusa Zapadnog Nila putem komaraca. Hvala lepo!

Ostavite komentar