VEĆI BROJ KOMARACA U BEOGRADU – ŠTA JE SA VIRUSOM ZAPADNOG NILA?

1

Zaprašivanje komaraca ove godine započelo je nešto kasnije, ali je i pored toga, prisutan mnogo veći broj ovih insekata.

Kako nadležni objašnjavaju, zbog odsustva padavina na zimu i proleće, mnoga staništa komaraca ostala su suva, a smena kiše, sunca i velike vlažnosti ovog leta stvara idealne uslove za komarce. Nadležni takođe objašnjavaju da je zbog povećane količine padavina tokom juna došlo do povećanja brojnosti šumskih komaraca koji su se preklopili sa sezonom takozvanih kućnih komaraca. Šumski komarci su agresivniji u odnosu na kućnog i njihov ubod je bolniji.

Za sada najviše komaraca ima duž leve obale Dunava na Paliluli, u naseljima Surčin i Zemun, a potom na Novom Beogradu.

Prema dosadašnjim analizama nije zabeleženo prisustvo virusa zapadnog Nila. Iz Instituta Batut ističu da se simptomi bolesti javljaju za tri do 14 dana, a kod 80% inficiranih simptomi se ne javljaju. Kod približno 20% njih simptomi podsećaju na grip, a naglom pojavom povišene telesne temperature, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i limfadenopatijom. Međutim, kod manje od jednog procenta dolazi do nastanka aseptičnog meningitisa ili encefalitisa, odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti, koji zahteva hospitalizaciju. U nastavku su preporuke Batuta u cilju sprečavanja zarazom ovog virusa:

 • Upotreba repelenata na otkrivenim delovima tela prilikom boravka na otvorenom
 • Nošenje odeće dugih rukava i nogavica, svetle boje. Odeća treba da bude komotna, jer komarci mogu da ubadaju kroz pripijenu odeću
 • Izbegavanje područja poput šuma i močvara, i boravak na otvorenom u periodu najintenzivnije aktivnosti komaraca – u sumrak i u zoru.
 • Upotreba zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima, vratima i oko kreveta
 • Isušivanjem izvora stajaće vode: najmanje jednom nedeljno isprazniti vodu iz saksija za cveće, posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, iz kanti, buradi i limenki…
 • U slučaju putovanja u inostranstvo, pogotovo ako se radi o tropskom i suptropskom području, obavezno se pridržavati navedenih mera prevencije
 • U slučaju pojave bilo kakvih simptoma koji su kompatibilni sa neuroinazivnim oblikom bolesti, odmah se javiti izabranom lekaruviber-baner-poziv-beograduživo

  POGLEDAJ JOŠ: GRADSKE VESTI  Na portalu Beograd uživo možete ispratiti i ostale vesti i dešavanja u glavnom gradu.

  GRADSKE VESTIDogađaji koje očekujemo danas u Beogradu, kao i oni koji su obeležili današnji dan.

  SAOBRAĆAJStanje u saobraćaju na današnji dan, planirani i trenutni radovi, gužve, udesi, blokade… Budite informisani!

  GRADSKI PREVOZ: Kategorija Gradski prevoz vam donosi sve informacije u vezi sa redom vožnje i izmenama na dnevnim i nočnim linijama beogradskog javnog prevoza.

  VAŽNI TELEFONIVažni telefoni svih bitnih institucija u Beogradu koji vam mogu zatrebati.

  KULUTRA I ZABAVA: Šta se očekuje, šta se upravo dešava i šta je obeležilo današnji dan u Beogradu. Pozorišta, bioskopi, izložbe, koncerti, izlasci, sajmovi, street art i još mnogo toga!

  BEOGRADSKE PRIČEKategorija u kojoj možete pronaći zanimljive informacije o našem gradu. Istorija Beograda, zanimljivi događaji kao i ličnosti koje su imale zanimljivu i značajnu ulogu u životu glavnog grada.Budite sigurni da će te pronaći neke zaista nesvakidašnje Beograđane, događaje i činjenice.

  BEOGRADSKI HUMOR: Beogradski humor je nadaleko poznat, a ovu kategoriju ne treba dodatno predstavljati.

Podelite ovo sa prijateljima

1 коментар

 1. Ne vidim pontu teksta kada nisu prskani kao sto su rekli za 10.07

  Zemun – Gornji grad, Zemun – Donji grad, Zemun polje, Novi grad, Vojni put – Zemun, Altina 1, Altina 2, Surčin 1, Ledine 1, Ledine 2, Ledine 3, Zemun – Bačka, Ilovik – Sutjeska, Sava Kovačević – naselje Sutjeska, Nova galenika, Plavi horizonti i Senjak.

  nisu bili uopste. Ne zna kome da se obratimo .

Ostavite komentar