USVOJEN ZAKON O KOMUNALNOJ MILICIJI – NOVA PRAVILA I OVLAŠĆENJA

0

U ponedeljak, 8. jula 2019. godine usvojen je nov Zakon o komunalnoj miliciji kojim prestaje da postoji Komunalna policija, a uvode se nova ovlašćenja.

Kao što smo i ranije pisali, komunalni milicajci moći će da rade u civilu, ali će za to morati da imaju pismeni nalog načelnika komunalne milicije. Ističe se da će ovo pomoći da se spreči nelegalna prodaja, nelegalni taksi prevoz i buka u ugostiteljskim objektima. Oni će moći da snime dokaz o komunalnom prekršaju, što do sada nije bio slučaj, pa će se time dokazivati remećenje komunalnog reda (parkiranje na pešačkom prelazu, tramvajskim šinama, bacanje smeća na nepredviđenim mestima i ostali komunalni prekršaji).

Novina je i mogućnost zaustavljanja i pregledanja vozila, kao i obaveza prekršioca da postupi po nalogu komunlanog milicajca.

Komunalni milicajci moći će i da pišu prekršajne naloge, koji će za fizička lica iznositi do 10.000 dinara, ukoliko se plati u roku od osam dana onda se plaća pola. Ukoliko lice kojem je pisan nalog smatra da nije krivo, po tom slučaju će postupati nadležni sud.

Još se brojne novine i ovlašćenja uvode: asistencija lokalnim javnim službama i preduzećima u postupanju, kontrola upotrebe državnih simbola…

Svaka lokalna samouprava koja ima komunalnu miliciju moći će sama da odredi izgled i boju uniforme koja treba da sadrži lokalne specifičnosti i moraće da se razlikuje od policijske uniforme.

POGLEDAJ JOŠ: GRADSKE VESTI


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar