50spinova-baneri-AFF-NOVO-728x90

PROFESORI NAJAVILI ŠTRAJK – UČENIK DOBIJE JEDINICU, A NASTAVNIK IDE NA „POPRAVNI“?

1

Nedavno je obelodanjena promena koju je doneo član 82 dopunjenog Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (ZOSOV) kojim je predviđeno da osnovci, srednjoškolci i njihovi roditelji mogu uputiti prigovor na ocenu koju je tokom školske godine dao neki od nastavnika, ili zaključio na kraju prvog i drugog polugođa.

Ova mogućnost da učenici ili roditelji dovode u pitanje i preispituju metode rada i ocenjivanja, razbesnela je nastavnike i profesore koji su zbog ovih izmena u zakonu najavili štrajk i proteste.

Gore pomenuta izmena dala je mogućnost i na prigovore na ispite ukoliko se radi o vanrednom školovanju. Takođe, prigovor se može podneti i na ocenu iz vladanja, a ukoliko direktor, stručni saradnik i starešina odeljenja ocene da je prigovor osnovan, vraća se odeljenskom veću na ponovno razmatranje.

[ditty_news_ticker id=“36340″]

Đaci i roditelji imaju rok od tri dana da podnesu prigovor nakon upisivanja ocene u dnevnik odnosno đačku knjižicu. Potom se žale direktoru koji je dužan da za tri dana dostavi rešenje nastavniku. Ukoliko je prigovor osnovan, direktor poništava odluku nastavnika, zbog čega će on biti izložen dodatnom nadzoru rada i metoda ocenjivanja. Nakon poništenja ocena, formiraće se komisija koja će proveriti znanje učenika i pratiti njegovo ponovno ocenjivanje.

Ove izmene izazvale su izuzetno negativne reakcije kod profesora, te je Forum stručnih škola Beograda najavo protest u kojem će im se možda pridružiti i Forum gimnazija.

Izvor: Blic

POGLEDAJ JOŠ: INFO


Podelite ovo sa prijateljima

1 коментар

  1. Можда да родитељи почну да оцењују… или предају… А можда да се укине школа?!?!

Ostavite komentar