„UBI ME PROMAJA!“ – OTVARANJE PROZORA U PREVOZU BEZ KLIME, DA ILI NE?

0

Konačno smo dočekali nekoliko pravih letnijih dana sa tropskim temperaturama, ali pored uživanja na suncu, ovi dani imaju i svoju negativnu stranu. Jedna od njih jeste svakako kuvanje u gradskom prevozu. Kod ovako visokih temperatura, čak je i u određenim autobusima sa klimom vruće, a verovatno znate kako je u vozilima bez klime. 

Ukoliko redovno putujete gradskim prevozom, sigurno ste nekada naišli na situaciju da neko od putnika otvori prozor, a ubrzo zatim – haos! Tada kreće prava mini drama, odnosno rasprava između putnika koji je otvorio prozor i onoga kome to smeta i naravno, čuvena rečenica Zatvaraj, ubiće me promaja! 

Promaja – niko je ne vidi, napda sa leđa, opasnija je od neprijatelja, uvek vreba iza ćoška, a kako neki kažu – ubija! Stručnjaci navode da strah od promaje nije opravdan, ali se veliki broj ljudi redovno javlja lekarima žaleći se na ukočenost, bolove u leđima, ali i glavobolju. Ove tegobe neretko pokušavaju da otklone kod fizioterapeuta.

Najtačniji opis promaje bio bi strujanje vazduha ili povetarac koji nastaje zbog otvorenih prozora na suprotnim stranama prostorije ili objekta. Nje se uglavnom plaše stariji sugrađani, ali ima i mlađih koji je izbegavaju.

Pišite nam u komentarima vaša iskustva sa ovom pojavom i naravno da li ste vi za otvaraje prozora u ovom slučaju ili ne.

POGLEDAJ JOŠ: GRADSKI PREVOZ


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar