U BEOGRADU OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN SEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

0

Danas je polaganjem venaca i cveća, uz pune vojne i državne počasti u Beogradu obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, 27. januar.

Centralnu državnu ceremenoju kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu, u blizini kompleksa nekadašnjeg koncentraciconog logora na Starom sajmištu na Novom Beogradu predvodio je izaslanik predsednika Republike, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević

On je ovom prilikom podsetio da je šest miliona Jevreja na najsuroviji način opljačkano, ponižavano, mučeno i ubijeno u nekom od koncentracionih logora.

Ceremoniji su prisustvovali i preživeli Holokausta, potomci žrtava, nekadašnji zatočenici logora smrti u Drugom svetskom ratu, predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, ministri Vlade Srbije, predstavnici Skupštine Srbije, članovi diplomatskog kora, udruženja i građani.

Podsetićemo, Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta ustanovljen je 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. U pitanju je dan kada je 1945. godine oslobođen Aušvic, najozloglašeniji logor u Evropi.

Izvor: Studio B / Tanjug

POGLEDAJ JOŠ: GRADSKE VESTI


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar