TEST SAMOPROCENE NA KORONU – KAKO IZGLEDA I KAKO SE POPUNJAVA?

0

TEST SAMOPROCENE NA KORONU – Svi građani koji se od sutra pa nadalje budu vraćali iz Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Albanije, moraće da ispoštuju nove mere koje je doneo Krizni štab naše države.

Oni će dobiti obaveštenje o nadzoru i moraće da se jave u kovid ambulante. Odnosno, rečeno je da postoje dva mesta u koja će moći da se jave – zavode za javno zdravlje i kovid ambulante. Epidemiolog Predrag Kon nagovestio je da će postojati i treća opcija, a to je test samoprocene na koronu, koji bi podatke automatski dostavio zdravstvenoj zaštiti.

KAKO IZGLEDA TEST?

Test samoprocene na koronu postoji već mesecima i može se popuniti na sajtu Ministarstva zdravlja. Svako ko želi da uradi test mora prvenstveno da popuni LBO i broj zdravstvene kartice, zatim lične podatke, mesto boravišta i broj telefona.

NOVE MERE ZA NAŠE GRAĐANE KOJI SE VRAĆAJU SA LETOVANJA

Popunjavaju se odgovori na pitanja, datum početka simptoma i koliko iznosi povišena temperatura. U testu postoje ponuđeni odgovori simptoma koje treba štiklirati – bolovi u mišićima, stomaku, zglobovima, zatim otežano disanje, kašalj, gubitak čula mirisa i ukusa, upala grla, glavobolja, opšta slabost, dijareja, uzemiranost i ostali ponuđeni simptomi.

Potom se popunjava da li imate neko hronično oboljenje, a žene treba da naglase ako su porodilje ili trudnice.

U trećem delu testa popunjava se ako je osiguranik bio u inostranstvu, u kojoj državi i u kom periodu, zatim podaci o kontaktima, kao i da li ste bili u nekoj ustanovi u kojoj se leče oboleli od korone.

Iz Kriznog štaba juče su rekli da će kompletna procedura za naše građane koji se od petka, 18.septembra, vraćaju u Srbiju, biti uređena do tog dana.

izvor: 021.rs

POGLEDAJ JOŠ: GRADSKE VESTI

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar