TERAZIJE OD OVE GODINE POD POSEBNOM ZAŠTITOM

0

Terazije u Beogradu utvrđene su za prostorno kulturno-istorijsku celinu Beograda, po novoj odluci Vlade Srbije. Ovo znači da bez posebnih dozvola na tačno definisanim objektima i parcelama unutar tog prostora neće moći da se izvode građevinski radovi.

Radi se o 23 hektara, a iako je do sada važilo strogo pravilo gradnje, sada su dodatno označene parcele, spoemnici, skulpture, objekti i način kako da se sačuva izgled Terazija.

Uredbom se dozvoljavaju intervencije u okviru parternog uređenja, poput ozelenjavanja, popločavanja i opremanja urbanim mobilijarom.

Što se Terazijske terase tiče, sve intervencije moraju biti planirane na osnovu arhitektonsko-urbanističkog konkursa.

Na prostoru Terazija nalaze se neki od najznačajnijih objekata koji imaju status kulturnog dobra u Beogradu: Stari i Novi dvor, hotel Moskva, palata Albanija, Atina i Anker, Igumanova palata i druge.

POGLEDAJ JOŠ: GRADSKE VESTINa portalu Beograd uživo možete ispratiti i ostale vesti i dešavanja u glavnom gradu.

GRADSKE VESTI: Događaji koje očekujemo danas u Beogradu, kao i oni koji su obeležili današnji dan.

SAOBRAĆAJ: Stanje u saobraćaju na današnji dan, planirani i trenutni radovi, gužve, udesi, blokade… Budite informisani!

GRADSKI PREVOZ: Kategorija Gradski prevoz vam donosi sve informacije u vezi sa redom vožnje i izmenama na dnevnim i nočnim linijama beogradskog javnog prevoza.

VAŽNI TELEFONI: Važni telefoni svih bitnih institucija u Beogradu koji vam mogu zatrebati.

KULUTRA I ZABAVA: Šta se očekuje, šta se upravo dešava i šta je obeležilo današnji dan u Beogradu. Pozorišta, bioskopi, izložbe, koncerti, izlasci, sajmovi, street art i još mnogo toga!

BEOGRADSKE PRIČE: Kategorija u kojoj možete pronaći zanimljive informacije o našem gradu. Istorija Beograda, zanimljivi događaji kao i ličnosti koje su imale zanimljivu i značajnu ulogu u životu glavnog grada.Budite sigurni da će te pronaći neke zaista nesvakidašnje Beograđane, događaje i činjenice.

BEOGRADSKI HUMOR: Beogradski humor je nadaleko poznat, a ovu kategoriju ne treba dodatno predstavljati, već sami proverite o čemu se radi. 🙂

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar