SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O ZABRANI PLASTIČNIH KESA

0

Od srede, 1. januara, zvanično stupa na snagu potpuna zabrana upotrebne plastičnih kesa. Kao što smo ranije pisali, na kasama će se naći biorazgradive kese, kupovaće se papirne ili ćete nositi cegere.

Sve što treba da znate o ovoj velikoj novini u Beogradu pročitajte u nastavku.

Podela plastičnih kesa i oznake

Sve plastične kese dele se na one do 15 mikrona (veoma lagane), od 15 do 50 mikrona (lagane) i preko 50 mikrona (plastične za više potreba). Upravo su lagane one koje se zabranjuju za upotrebu. Sve kese će biti označene skraćenicama čime će se jasno videti kojoj grupi pripadaju.

Biorazgradive kese

Zabrana se odnosi na trgovce, te na teritoriji grada Beograda neće moći u maloprodajnim objektima i na pijacama više da se nađu obične plastične kese. Trgovci će kupcima moći da ponude biorazgradivu plastičnu kesu, papirnu kesu ili torbu za kupovinu (ako je niste sami doneli). Preporučuje se da cena biorazgradivih kesa bude veća, kako bi se smanjila i njihova potrošnja.

Izuzeci

Kod zabrane će postojati i neki izuzeci. U maloprodaji će biti dozvoljeno da kod voća i povrća budu ponuđene lake bioragradive ili papirne kese, isto kao i na pijaci. Takođe, u uslužnim delatnostima i maloprodajnim objektima na aerodromu biće dozvoljena upotreba providnih kesa, ako je takva upotreba neophoda iz bezbednosnih razloga.

Kese za đubre

Kese za bacanje smenja i druge plastične kese koje se ne odnose na „isporuku robe ili usluga“ nisu zabranjene. To znači, da će kese za smeće i dalje moći da se kupe u prodavnicama, iako nisu za višekratnu upotrebu.

Ko kontroliša i kolika je kazna

Kontrolu će vršiti komunalna inspekcija, a predviđene kazne su: 150.000 za pravno lice, 25.000 dinara za odgvornu osobu u pravnom licu i 25.000 za fizičko lice.

Da li neko može da vas kazni što koristite kesu?

Ovo se često pominjalo kao pitanje i odgovor je da ne, ne može vas niko kazniti jer koristite plastičnu kesu. Ovom zabranom treba da se ograniči broj novih kesa, tako da vam niko ne može pisati kaznu jer ste, primera radi, doneli u prodavnicu plastičnu kesu da u nju stvite stvari.

POGLEDAJ JOŠ: GRADSKE VESTINa portalu Beograd uživo možete ispratiti i ostale vesti i dešavanja u glavnom gradu.

SAOBRAĆAJ: Stanje u saobraćaju na današnji dan, planirani i trenutni radovi, gužve, udesi, blokade… Budite informisani!

GRADSKI PREVOZ: Kategorija Gradski prevoz vam donosi sve informacije u vezi sa redom vožnje i izmenama na dnevnim i nočnim linijama beogradskog javnog prevoza.

VAŽNI TELEFONI: Važni telefoni svih bitnih institucija u Beogradu koji vam mogu zatrebati.

KULUTRA I ZABAVA: Šta se očekuje, šta se upravo dešava i šta je obeležilo današnji dan u Beogradu. Pozorišta, bioskopi, izložbe, koncerti, izlasci, sajmovi, street art i još mnogo toga!

BEOGRADSKE PRIČE: Kategorija u kojoj možete pronaći zanimljive informacije o našem gradu. Istorija Beograda, zanimljivi događaji kao i ličnosti koje su imale zanimljivu i značajnu ulogu u životu glavnog grada.Budite sigurni da će te pronaći neke zaista nesvakidašnje Beograđane, događaje i činjenice.

BEOGRADSKI HUMOR: Beogradski humor je nadaleko poznat, a ovu kategoriju ne treba dodatno predstavljati, već sami proverite o čemu se radi. 🙂

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar