SVE NOVE MERE VLADE SRBIJE NA JEDNOM MESTU

0

NOVE MERE VLADE – Od utorka, 21. aprila, više od mesec dana od proglašenja vanrednog stanja povodom epidemije korona virusa u Srbiji, počelo je prvo popuštanje mera. U nastavku su sve promene koje stupaju od danas na snagu, s time što su nadležni rekli da se može dogoditi da se i ove mere povuku, ako rezultati testiranja ne budu dobri i ako se bude ustanovilo da broj zaraženih raste.

ŠTA SE MENJA?

ZABRANA KRETANJA

Za sve građane Srbije zabrana kretanja, odnosno policijski čas, trajaće sat vremena kraće. Zabrana kretanja je svaki dan od 18.00 do 5.00. Još uvek nije poznato da li će i ovaj vikend trajati duža zabrana kretanja.

Za sada ostaje da se kućni ljubimci mogu šetati od 23.00 do ponoći i subotom i nedeljom od 8.00 do 10.00 (ukoliko ceo vikend bude policijski čas). Ova šetnja mora trajati 20 minuta u krugu od 200 metara od svoje adrese.

Odrasle osobe i deca sa smetnjama u razvoju mogu šetati u bilo kojem terminu, u krugu od 200 metara od mesta stanovanja,

Građani stariji od 65 godina, odnosno 70 u manjim sredinama, mogu šetati od 18.00 do 1.00 utorkom, petkom i nedeljom u trajanju od 30 minuta u prečniku od 600 metara od svoje adrese. Za sada ostaje petak od 4.00 do 7.00 za kupovinu.

Povezano:

KORONA VIRUS COVID-19 U SRBIJI – AKTUELNO STANJE

AKTUELNO – OD UTORKA UBLAŽAVANJE MERA I KRAĆI POLICIJSKI ČAS

PRODAVNICE, PIJACE I ZANATSKE RADNJE

Još uvek nije izašlo obaveštenje o promeni radnog vremena prodavnica sa pretežno prehrambenom robom. Zbog zabrane kretanja od 17.00 sve je radilo do 15.00, a sada je dozvoljeno da radnje budu otvorene maksimalno do 18.00.

Otvaraju se pijace od srede, 22. aprila, sve osim Palilulske i Stari Merkator u Beogradu. Prodavci su u obavezi da nose maske i rukavice. Radno vreme biće od maksimalno od 7.00 do 15.00.

Od danas je preporuka da se na redovne poslove vrate i automehaničarske i vulkanizerske radnje, obućari, krojači, radnje sa hemijskim čišćenje, knjižare, trgovci motornim vozilima, biciklama i nautičkom robom i škole za obuku vozača. Takođe se otvaraju prodavnice tehničke robe i one sa građevinskim materijlom.

GRAĐEVINA

Pozvani su svi da nastave sa građevinskim radovima i visokogradnje i niskogradnje.

Svi poslodavci su u obavezi da radnicima obezbede zaštitna sredstva (maske, rukavice i dezinfekciona sredstva) i rad se mora obavljati uz poštovanje socijalne distance. Poslodavci su dužni da izrade poseban plan mera rada tokom vanrednog stanja, dok su zaposleni u obavezi da to poštuju.

ŠTA SE NE MENJA?

GRADSKI PREVOZ

Što se gradskog prevoza tiče, ostaje još uvek nepromenjeno. Voze koridorske linije, a najavljeno je da će se one pojačavati kako se bude više radnika vraćalo na posao. Za korišćenje koridorskih linija potrebna je uplaćena mesečna Bus plus karta i potvrda od poslodavca.

Nema informacija o vraćanju gradskog prevoza za sve ostale.

Povezano:

UBLAŽAVANJE MERA I GRADSKI PREVOZ – ŠTA KAŽE STRUKA?

ZABRANA OKUPLJANJA

I dalje su zabranjena sva javna okupljanja, kao i ona na zatvorenim prostorima. Mogu u jednom trenutku zajedno maksimalno biti dve osobe, razmak između lica mora biti dva metra, a na površini od četiri kvadratna metra ne može biti više od jednog lica.

DELATNOSTI KOJE SU ZATVORENE

Postoje određene delatnosti koje su i dalje striktno zatvorene zbog bliskog kontakta. U pitanju su frizerski saloni, saloni za negu lepote, teretane i fitnes centri. Ukoliko rezultati testiranja budu u redu, postoji mogućnost da se ove delatnosti otvore posle 27. aprila.

Ugostiteljski objekti koji ne vrše dostavu ili ne nude robu za poneti takođe su i dalje zatvoreni. Ukoliko rezultati testiranja budu u redu, postoji mogućnost da se ove delatnosti otvore u periodu od 3. do 10. maja.

ŠKOLE I VRTIĆI

Škole sada sasvim sigurno neće biti otvarane do kraja školske godine, dok za vrtiće ne postoji tačna informacija. Struka je stava da je prerano vraćati mališane u grupe, tako da su vrtići zatvoreni do daljeg.

Za fakultete trenutno nema informacija, studentski domovi su i dalje ispražnjeni.

Povezano:

LETOVANJE 2020. GODINE – DA ILI NE?

POGLEDAJ JOŠ: GRADSKE VESTI, GRADSKI PREVOZ

50spinova-baneri-AFF-NOVO-300x250Na portalu Beograd uživo možete ispratiti i ostale vesti i dešavanja u glavnom gradu.

GRADSKE VESTIDogađaji koje očekujemo danas u Beogradu, kao i oni koji su obeležili današnji dan.

SAOBRAĆAJStanje u saobraćaju na današnji dan, planirani i trenutni radovi, gužve, udesi, blokade… Budite informisani!

GRADSKI PREVOZ: Kategorija Gradski prevoz vam donosi sve informacije u vezi sa redom vožnje i izmenama na dnevnim i nočnim linijama beogradskog javnog prevoza.

VAŽNI TELEFONIVažni telefoni svih bitnih institucija u Beogradu koji vam mogu zatrebati.

KULUTRA I ZABAVA: Šta se očekuje, šta se upravo dešava i šta je obeležilo današnji dan u Beogradu. Pozorišta, bioskopi, izložbe, koncerti, izlasci, sajmovi, street art i još mnogo toga!

BEOGRADSKE PRIČEKategorija u kojoj možete pronaći zanimljive informacije o našem gradu. Istorija Beograda, zanimljivi događaji kao i ličnosti koje su imale zanimljivu i značajnu ulogu u životu glavnog grada.Budite sigurni da će te pronaći neke zaista nesvakidašnje Beograđane, događaje i činjenice.

BEOGRADSKI HUMOR: Beogradski humor je nadaleko poznat, a ovu kategoriju ne treba dodatno predstavljati, već sami proverite o čemu se radi. 🙂

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar