SVAKI DAN SE OBIJE 4 STANA U BEOGRADU, STIGLI I PROVALNICI IZ INOSTRANSTVA

0

Većina nas misli, ma neće baš nama to da se desi ili nema meni šta da odnesu, dok se ne desi. Kada se desi obično je kasno jer se retko kada vrednosti koje lopovi odnesu iz stanova vrate, pogotovo ako je u pitanju novac ili zlato.
Sistemi zaštite su svakako poželjni, video nadzor, sigurnosna vrata, kvalitetnije brave, metalne rešetke ali po izjavama iz MUP-a najbolju i najdelotvorniju zaštitu kada su provale u stanove u pitanju i dalje predstavlja dobar komšija.
U odseku Odeljenju za suzbijanje imovinskih delikata Uprave kriminalističke policije PU za grad Beograd kažu da su zahvaljujući pozivima komšija više puta hapsili provalnike na delu.

Kada i kako

Broj ovakvih dela se povećava upravo u ovom periodu godine kada veliki broj Beograđana odlazi na odmor, pa je savet da se planovi za putovanje ne pričaju širem krugu poznanika ili na većim skupovima i proslavama. Navika velikog broja građana, pogotovo mlađe populacije je i da na društvenim mrežama fotografišu i praktično hronološki prenose događaje sa svojih putovanja, što provalnicima daje jasnu sliku i priliku.
Iako je opšte mišljenje da se stanovi obijaju samo noću, statistika kaže da se uglavnom stanovi obijaju u prepodnevnim časovima kada nije sumnjivo kretanje po hodnicima zgrada, dok se u poslepodnevnim časovima često napadaju firme, lokali, pošte, banke i magacini.
Provalnici uvek traže najlakši i najbrži način da opljačkaju stan, ulaze kroz otvorene prozore,  pronalaze ključeve koje stanari ostavljaju ispod otirača, u poštanskim sandučićima, ispod saksija, na hidrantskom sandučetu, na štokovima vrata i sličnim mestima. Ozbiljniji provalnici danima prate stanare i skupljaju informacije, a zatim pronalaze „slabu tačku“ kako u sigurnosnom smislu tako i u vašim navikama.

U poslednje vreme se u Beogradu pored domaćih pojavljuju ekipe provalnika koje dolaze iz regiona: Crne Gore, Hrvatske, Bugarske. Skoro su mediji prenosili da je uhapšena grupa Bugara koji su se specijalizovali upravo za obijanje sigurnosnih vrata, a kako nezvanično saznajemo jedna manja grupa iz Hrvatske je u A bloku i okolini na Novom Beogradu veliki broj stanova opljačkao.

U Beogradu je više 1500 stano opljačkano u poslednjih godinu dana. A u jednom od narednih tekstova ćemo objasniti koje su najčešće metode takozvanog „tipovanja“ stanova i šta je to što možete uraditi kako bi zaštitili svoju imovinu i nadmudrili kriminalce.

 

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar