STIPENDIJA NA OKSFORDU ZA TRI ĐAKA BEOGRADSKE MATEMATIČKE GIMNAZIJE

0

U pet najboljih učenika iz celog sveta koji su dobili stipendije na engleskom Univerzitetu Oksford, našlo se čak tri đaka Matematičke gimnazije u Beogradu.

Katarina Petrović (18), Vuk Radović (19) i Milena Vuletić (19) će od ove jeseni biti među odabranim studentima van Evropske unije na ovom koledž i imaće priliku da se u naredne četiri godine specijalizuju za oblast kojom žele da se bave u budućnosti.

Katarina Petrović je upisala inžinjerske nauke, a želja joj je da se nakon završenog koledža bavi fotonikom ili kvantnim računovodstvom. Vuk Radović je osvojio niz medalja na takmičenjima i olimijadama iz fizike, astronomije i astrofizike, od čega su mu najbolji rezultati bronzana medalja u Indoneziji iz astronomije i astrofizike, bronzana medalju iz fizike u Cirihu i srebrna iz astronomije i astrofizike u Indiji. Milena Vuletić će od oktobra pohađati nastavu na smeru matematika sa statistikom.

Direktor Matematičke gimnazije u Beogradu, Srđan Ognjanović rekao je za Blic da nije prvi put da se učenici ove gimnazije upisuju na neki od prestižnih koledža. On kaže da se na Kembridžu trenutno nalazi oko 20 studenata, na Oksfordu nešto manje, oko 10 i još oko pet na američkim univerzitetima, poput MIT-a ili Jejla.
Podelite ovo sa prijateljima

Comments are closed.